Meniu
Prenumerata

penktadienis, gegužės 3 d.


KLIMATO KAITA
Su gamtiniais gaisrais kovojanti Graikija ruošiasi naujai karščio bangai
BNS
Scanpix
Rodo sala.

Graikija antradienį grumiasi su gamtiniais gaisrais dviejose turistų pamėgtose salose ir rengiasi naujai karščio bangai.

Sostinėje Atėnuose oro temperatūra turi pakilti iki 41 Celsijaus laipsnio, o centriniame Graikijos regione – iki 44 laipsnių, prognozuoja nacionalinė meteorologijos agentūra EMY.

Karščio banga atslenka po itin karšto savaitgalio, kai tūkstančiai vietos gyventojų ir turistų turėjo bėgti nuo miškų gaisrų Rodo ir Kerkyros salose, o šalies ministras pirmininkas įspėjo, kad karščių nuvarginta šalis kariauja su ugnimi.

Sekmadienį oro temperatūra Gitije pietiniame Peloponeso pusiasalyje buvo 46,4 Celsijaus laipsnio – kiek mažiau nei šaliai rekordiniai 48 laipsniai.

Pirmadienį pareigūnai iš Kerkyros evakavo kone 2,5 tūkst. žmonių. Anksčiau dešimtys tūkstančių žmonių turėjo bėgti nuo gaisrų Rode, daug išsigandusių turistų stengėsi išskristi namo evakuaciniais skrydžiais.

Rode daugiau kaip 260 ugniagesių aštuntą dieną iš eilės kovoja su liepsnomis, jiems padeda du sraigtasparniai ir du lėktuvai.

Gaisrai taip pat siaučia antroje pagal dydį Graikijos saloje Eubojoje, kur civilinės saugos pareigūnai naktį paskelbė evakuaciją iš vienos šiaurinės vietovės.

„Mes kariaujame ir esame susitelkę ties ugnies frontu“, – pirmadienį parlamentui sakė graikų ministras pirmininkas Kiriakas Micotakis.

Jis įspėjo, kad šalies laukia dar trys sunkios dienos, kol oro temperatūra, kaip prognozuojama, pradės kristi.

Civilinės apsaugos ministras Vasilis Kikilijas sakė, kad komandos 12 dienų be pertraukos grūmėsi su daugiau kaip 500 gaisrų visoje šalyje.

Antradienį daugelyje šalies regionų galioja „raudono“ laipsnio pavojus, reiškiantis, kad miškų gaisrų rizika itin didelė. Gaisrų pavojų didina stiprus vėjas.

2023 07 25 11:48
Spausdinti