Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


RUSIJA IR KINIJA
Su Xi Jinpingu susitikęs V. Putinas peikia „bandymus sukurti vienpolį pasaulį“
BNS
Twitter
V. Putinas vizitas Uzbekistane.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas, Uzbekistane susitikęs su Kinijos prezidentu Xi Jinpingu, ketvirtadienį peikė „bandymus sukurti vienpolį pasaulį“ ir gyrė Pekino „subalansuotą“ požiūrį į Ukrainą.

Pirmą kartą nuo karo Ukrainoje pradžios surengęs derybas akis į akį su Xi Jinpingu, V. Putinas pareiškė: „Bandymai sukurti vienpolį pasaulį pastaruoju metu įgavo visiškai bjaurią formą ir yra visiškai nepriimtini.“

Vladimiras Putinas, Uzbekistane susitikęs su Kinijos prezidentu Xi Jinpingu,

Susitikę Šanchajaus bendradarbiavimo organizacijos (ŠBO) viršūnių susitikimo Uzbekistano Samarkando mieste kuluaruose, V. Putinas ir Xi Jinpingas sėdėjo vienas priešais kitą prie dviejų ilgų puslankio formos stalų, o iš abiejų pusių prezidentus supo jų delegacijos.

Atrodo, kad jie buvo vieninteliai iš maždaug dviejų dešimčių salėje esančių žmonių, kurie nedėvėjo apsauginių veido kaukių.

„Labai vertiname subalansuotą mūsų draugų kinų poziciją dėl Ukrainos krizės“, – sakė V. Putinas Xi Jinpingui.

„Suprantame jūsų susirūpinimą“, – sakė V. Putinas, nepatikslindamas, kokius klausimus Kinija galėjo iškelti dėl Ukrainos.

„Savo ruožtu mes laikomės vienos Kinijos principo. Smerkiame JAV ir jų palydovų provokacijas Taivano sąsiauryje“, – sakė V. Putinas.

V. Putinas paragino „pasauliniu mastu stiprinti ŠBO“ ir sakė esąs įsitikinęs, kad ketvirtadienio susitikimas padės „stiprinti Rusijos ir Kinijos partnerystę“.

Kinų lyderis savo ruožtu pareiškė, kad Pekinas nori bendradarbiauti su Maskva kaip su „didžiąja galia“.

Pirmos užsienio kelionės nuo COVID-19 pandemijos pradžios išvykęs Xi Jinpingas sakė, kad „Kinija nori kartu su Rusija stengtis atlikti didžiųjų galių vaidmenį ir vadovauti, kad socialinės sumaišties drebinamam pasauliui suteiktų stabilumo ir teigiamos energijos.“

„Pastaruoju metu įveikinėjame COVID-19 pandemijos poveikį, daug kartų kalbėjomės telefonu ir palaikėme veiksmingus strateginius ryšius“, – Xi Jinpingas sakė V. Putinui.

„Labai norime pasinaudoti šiuo Šanchajaus bendradarbiavimo organizacijos susitikimu, kad galėtume su jumis pasikeisti nuomonėmis visiems rūpimais tarptautiniais ir regioniniais klausimais“, – kalbėjo jis.

Xi Jinpingas ir V. Putinas pastarąjį kartą buvo susitikę Pekine vasario pradžioje, kai vyko žiemos olimpinės žaidynės, likus kelioms dienoms iki Kremliui pradedant karą Ukrainoje.

Pekinas aiškiai nepritarė Maskvos kariniams veiksmams, tačiau per šešis karo mėnesius nuolat stiprino ekonominius ir strateginius ryšius su Rusija, o Xi Jinpingas patikino, kad Kinija remia Rusijos „suverenitetą ir saugumą“.

2022 09 15 15:43
Spausdinti