Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


KLIMATO KAITA
Sudegintos likusios iškastinio kuro atsargos išskirtų 3,5 trln. tonų anglies dioksido
BNS
Unsplash
„Vienas pasaulis“.

Sudeginus pasaulines išžvalgytas iškastinio kuro atsargas, išsiskirtų 3,5 trln. tonų šiltnamio efektą sukeliančių dujų – septynis kartus daugiau nei likęs anglies dioksido biudžetas, apskaičiuotas taip, kad visuotinis klimato atšilimas būtų apribotas iki 1,5 laipsnio, rodo pirmadienį paskelbta pirmoji vieša angliavandenilių atsargų ataskaita.

Nuo Pramonės perversmo pradžios dėl žmogaus veiklos, kurioje daugiausia naudota energija, gauta iš anglių, naftos ir dujų, klimatas atšilo kiek mažiau nei 1,2 laipsnio pagal Celsijų, o tai atnešė vis smarkesnes sausras, potvynius ir audras, kurias skatina kylantis jūrų ir vandenynų vandens lygis.

Jungtinės Tautos (JT) apskaičiavo, kad likęs Žemės anglies dioksido biudžetas, numatantis kiek dar teršalų galima išskirti į atmosferą, kol bus pasiektas Paryžiaus susitarime nustatytas temperatūros kilimo apribojimo 1,5 laipsniu tikslas, yra maždaug 360 mlrd. tonų anglies dioksido ekvivalento, arba devyneri metai vertinant pagal dabartinius emisijos lygius.

Praėjusiais metais atliktame JT metiniame gamybos atotrūkio vertinime nustatyta, kad vyriausybės planuoja iki 2030 metų sudeginti daugiau nei dvigubai daugiau iškastinio kuro, o tai atitiktų 1,5 laipsnio temperatūros padidėjimą visame pasaulyje.

Visgi iki šiol nebuvo atlikta visapusiška šalių tebeturimų atsargų apžvalga.

Pasaulinis iškastinio kuro registras siekia suteikti daugiau aiškumo apie naftos, dujų ir anglių atsargas, užpildyti žinių apie pasaulinį pasiūlą spragas ir padėti politikos formuotojams geriau valdyti laipsnišką šios energijos rūšies naudojimo nutraukimą.

Registre užregistruota daugiau nei 50 tūkst. telkinių 89 šalyse, o kai kuriose yra tiek atsargų, kad jų išskiriamo anglies dioksido užtektų išnaudoti visą pasaulinį anglies dioksido biudžetą.

Pavyzdžiui, JAV anglies atsargos sudaro 520 mlrd. tonų anglies dioksido ekvivalento.

Kinija, Rusija ir Australija turi pakankamai atsargų, kad būtų viršytas temperatūros kilimo 1,5 laipsniu apribojimas.

Apskritai, likusios iškastinio kuro atsargos galėtų išskirti tiek anglies dioksido, kad 1,5 laipsnio temperatūros didėjimas būtų viršytas septynis kartus.

„Turime labai mažai laiko spręsti likusio anglies dioksido biudžeto problemą“, – pažymėjo Rebecca Byrnes, padėjusi sudaryti registrą.

„Kol neapskaitome, kas yra išskiriama, tas emisijas išmatuoti ar reguliuoti yra neįtikėtinai sunku“, – teigė ji naujienų agentūrai AFP.

2022 09 19 16:48
Spausdinti