Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


BALTIEJI RŪMAI
Sunkūs metai: J. Bidenui priešrinkiminius pažadus išpildyti sunkiau, nei duoti
Liepa Žeromskaitė
Scanpix
Ar Amerikoje jau geriau?.

Joe Bidenas į Baltuosius rūmus įžengė su krūva ambicingų pažadų. Kol kas juos išpildyti atrodo sunkiau, nei duoti.

2021 m. kovą J. Bideno populiarumo reitingai siekė 59 proc. Tokie skaičiai nestebina – rezultatai sutapo su oficialiu JAV grįžimu į Paryžiaus klimato kaitos susitarimą, Miuncheno saugumo konferencijoje JAV prezidento išreikšta parama sąjungininkams ir pristatytu dar vienu 1,6 trln. eurų pagalbos paketu nuo pandemijos nukentėjusiems amerikiečiams. Tuo metu atrodė, kad Amerika iš tiesų „sugrįžo“.

2022 m. sausį vaizdas – kiek kitoks. Dabar apklausose J. Bideną palankiai vertina 45 proc. amerikiečių. Pradžioje prezidento atžvilgiu teigiamai nusiteikusių JAV gyventojų buvo daugiau, bet apklausų kreivės vietomis apsikeitė rugpjūčio viduryje – tuo pat metu, kai pasaulį apskriejo karštligiški amerikiečių evakuacijos iš Afganistano ir iš kylančių lėktuvų krintančių viltį praradusių žmonių vaizdo įrašai.

J. Bidenui pirmieji metai nebuvo lengvi. Iš Donaldo Trumpo paveldėjęs kaip niekada susiskaldžiusią valstybę, kadenciją jis pradėjo keturiais svarbiausiais pažadais: suvaldyti COVID-19 pandemiją, atkurti šalies ekonomiką, kovoti su klimato kaita ir sumažinti rasinę nelygybę.

2022 02 23 06:45
Spausdinti