Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


NATO PLĖTRA
Suomijos ir Švedijos lyderiai antradienį aptars siekį įstoti į NATO su Turkijos vadovu
BNS
Scanpix
R. T. Erdoganas.

Suomijos ir Švedijos lyderiai aptars savo šalių siekius įstoti į NATO su šį procesą blokuojančios Turkijos prezidentu Recepu Tayyipu Erdoganu, pirmadienį pranešė Helsinkis.

Šios derybos įvyks antradienį, Madride vyksiančio Aljanso viršūnių susitikimo pradžioje.

„Prezidentas Sauli Niinisto rytoj Madride susitiks su Turkijos prezidentu Erdoganu, Švedijos ministre pirmininke Magdalena Andersson ir NATO generaliniu sekretoriumi Jensu Stoltenbergu“, – sakoma Suomijos prezidentūros tviterio žinutėje.

Prezidentūra nurodė, kad prieš tą susitikimą „šiandien įvyks Suomijos, Švedijos ir Turkijos pareigūnų derybų raundas, kurį Briuselyje rengia NATO“.

Gegužę Švedija ir Suomija drauge pateikė paraiškas įstoti į NATO, po Rusijos invazijos į Ukrainą nutarusios atsisakyti ilgametės nesijungimo prie karinių blokų politikos.

Bet kurios naujos NATO narės priėmimui turi vienbalsiai pritarti visos 30 Aljanso šalių, tačiau Turkija kol kas blokuoja Švedijos ir Suomijos prisijungimą.

Turkija jau seniai kaltina šias Šiaurės šalis, ypač Švediją, teikiant prieglobstį kurdų kovotojams iš uždraustos Kurdistano darbininkų partijos (PKK).

PKK, kurią Ankara laiko teroristine organizacija, nuo 1984 metų tęsia sukilimą prieš Turkijos valstybę, jau pareikalavusį dešimčių tūkstančių gyvybių.

Turkijos lyderis taip pat reikalauja, kad Švedija ir Suomija atšauktų nuo 2019 metų šaliai taikomą ginklų prekybos embargą, įvestą dėl Ankaros karinės kampanijos Sirijoje.

Šeštadienį R. T. Erdoganas leido suprasti, kad kol kas nepasiekta pažangos sprendžiant Ankaros ir Stokholmo nesutarimus dėl Švedijos siekio prisijungti prie NATO.

Jis paragino Stokholmą imtis „konkrečių veiksmų“ Ankaros būgštavimams išsklaidyti.

Turkijos pareigūnai anksčiau sakė, kad Ankara nelaiko NATO viršūnių susitikimo Madride galutiniu terminu klausimui dėl jos prieštaravimo Suomijos ir Švedijos narystei Aljanse išspręsti.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2022 06 27 12:56
Spausdinti