Meniu
Prenumerata

sekmadienis, balandžio 28 d.


SUOMIJA
Suomijos parlamentas premjeru išrinko konservatorių P. Orpo
BNS
Scanpix
P. Orpo.

Suomijos parlamentas antradienį ministru pirmininku išrinko konservatorių Petterį Orpo, kuris vadovaus keturių partijų koalicijai, įskaitant kraštutinių dešiniųjų, euroskeptiškų pažiūrų Suomių partiją, planuojančią griežtai kovoti su imigracija.

Parlamentas 107 balsais išrinko P. Orpo, kuris balandį laimėjo rinkimus ir nuo to laiko vedė sudėtingas derybas dėl koalicijos sudarymo. 81 parlamentaras buvo „prieš“ ir 11 nedalyvavo.

Kiek vėliau antradienį Suomijos prezidentas Sauli Niinisto turėtų oficialiai paskirsti P. Orpo į šalies premjero postą. Jis pakeis dabartinę ministrę pirmininkę Sanna Marin, kurios socialdemokratai rinkimuose užėmė trečią vietą nusileidę P. Orpo Nacionalinei koalicijos partijai (NKP) ir Suomių partijai.

Naująją koaliciją sudaro ne tik NKP ir Suomių partija, bet ir mažesnė Švedijos liaudies partija bei Krikščionys demokratai.

P. Orpo rinkimų kampanijos metu pasisakė už griežtą taupymą, žadėdamas per ketverius metus išlaidas sumažinti šešiais milijardais eurų.

Praėjusią savaitę pristatyta naujoji koalicija taip pat paskelbė sieksianti pokyčių imigracijos srityje.

Ji teigė siekianti perpus sumažinti pabėgėlių, kuriuos Šiaurės šalis priima Jungtinių Tautų pabėgėlių agentūros prašymu, skaičių – nuo 1 050 iki 500 per metus.

Be to, bus siekiama sukurti atskiras socialinės apsaugos išmokų sistemas imigrantams ir nuolatiniams gyventojams, o ekspertų teigimu, tai gali prieštarauti Konstitucijai.

Suomių partijos lyderė Riikka Purra pridūrė, kad taip pat bus sugriežtintos sąlygos leidimui nuolat gyvenimui ir pilietybei gauti.

2023 06 20 13:10
Spausdinti