Meniu
Prenumerata

trečiadienis, balandžio 17 d.


SUOMIJA
Suomijos rinkimų nugalėtojui P. Orpo pavesta suformuoti vyriausybę
ELTA
Scanpix
P. Orpo.

Praėjus beveik dviem savaitėms po Suomijos parlamento rinkimų, jų laimėtojas centro dešiniųjų lyderis Petteris Orpo, gavęs mandatą iš parlamento, penktadienį ėmėsi užduoties suburti koaliciją.

P. Orpo sakė, kad tikisi iki gegužės 1 dienos nurodyti, kurios partijos pateks į koaliciją.

Balandžio 2 dieną jo partija išstūmė centro kairės koaliciją, kuriai vadovavo Sannos Marin socialdemokratai. SDP nukrito į trečiąją vietą su 43 vietomis 200 narių parlamente, atsilikdama nuo P. Orpo Nacionalinės koalicijos su 48 vietomis ir kraštutinių dešiniųjų Suomių partijos su 46 vietomis. Pagal tradiciją premjero postas atitenka didžiausiai partijai.

53 metų P. Orpo nenurodė, su kuria politinių jėgų puse jis norėtų vienytis. Pagrindinės jo galimybės – koalicija su SDP arba dešiniųjų vyriausybė su Suomių partija.

P. Orpo sakė, kad visoms parlamentinėms partijoms išsiuntė 24 klausimų sąrašą, kad išsiaiškintų jų nuomonę įvairiais klausimais.

Nors Suomių partija yra artimesnė centro dešinei, kai kalbama apie ekonomiką – svarbiausią P. Orpo rinkimų kampanijos temą, – susivienijimas su kraštutiniais dešiniaisiais apsunkintų jam galimybę rasti kitų partijų, kurios padėtų sudaryti daugumą.

37 metų S. Marin, populiari, bet poliarizuojanti asmenybė, praėjusią savaitę paskelbė, kad planuoja pasitraukti iš politikos dėmesio centro ir rugsėjį atsisakyti partijos lyderės pareigų, bet likti parlamento nare.

2023 04 14 14:40
Spausdinti