Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, gegužės 2 d.


RUSIJOS KARAS UKRAINOJE
Susprogdinta užtvanka kursto nuogąstavimus dėl Ukrainos atominės elektrinės saugumo
BNS
Twitter
Susprogdinta užtvanka skandina miestą.

Jungtinės Tautos ir Rusija pareiškė, kad antradienį susprogdinus didelę užtvanką okupuotoje Ukrainoje ir dėl to kilus potvyniams, Zaporižios atominei elektrinei didelio pavojaus nėra, tačiau Kyjivas perspėjo dėl galimos nelaimės.

Maskva ir Kyjivas kaltina vieni kitus dėl Kachovkos hidroelektrinės užtvankai padarytos žalos ir pateikia prieštaringas versijas dėl saugumo situacijos Maskvos okupuotoje elektrinėje, esančioje maždaug už 150 km.

Kachovkos užtvanka pastatyta ant Dnipro upės, kuri tiekia elektrinei aušinimo vandenį.

Tarptautinė atominės energijos agentūra (TATENA) sakė, kad žino apie pranešimus dėl žalos Kachovkos elektrinėje.

TATENA ekspertai Zaporižios atominėje elektrinėje atidžiai stebi situaciją; tiesioginio pavojaus branduolinei saugai elektrinėje nėra“, – teigė TATENA socialinio tinklo „Twitter“ žinutėje.

Rusijos paskirtas elektrinės direktorius Jurijus Černičiukas latformoje „Telegram“ taip pat pareiškė, kad šiuo metu nėra jokios grėsmės Zaporižios atominės elektrinės saugumui.

„Vandens lygis aušinimo baseine nepasikeitė“, – sakė jis ir pridūrė, kad personalas kontroliuoja situaciją.

J. Černičiukas sakė, kad „vanduo, aušinantis panaudoto branduolinio kuro baseinus, yra uždarosios grandinės, neturinčios tiesioginio kontakto su išorine aplinka ir Kachovkos rezervuaro vandeniu“.

Jis sakė, kad vandenį galima papildyti „vandeniu iš Kachovkos rezervuaro arba keliais alternatyviais šaltiniais“.

Ukraina, kurioje 1986 metais įvyko pražūtinga Černobylio branduolinė katastrofa, skambina pavojaus varpais.

„Pasaulis vėl atsidūrė ant branduolinės katastrofos slenksčio, nes Zaporižios atominė elektrinė neteko aušinimo šaltinio. Ir šis pavojus dabar sparčiai didėja“, – sakė Ukrainos prezidento patarėjas Mychaila Podoliakas.

Elektrinės operatorė Ukrainoje „Energoatom“ teigė, kad Kachovkos rezervuaro vandens lygis „sparčiai mažėja, o tai kelia papildomą grėsmę laikinai okupuotai Zaporižios atominei elektrinei“.

Ji teigė, kad stebi situaciją ir kad šiuo metu aušinimo jėgainės tvenkinio vandens lygis yra pakankamas jėgainės poreikiams.

2023 06 06 13:07
Spausdinti