Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


KINIJA
Svarbiausi momentai iš Xi Jinpingo kalbos Kinijos Komunistų partijos kongrese
BNS
Scanpix
Xi Jinpingas.

Kinijos prezidentas Xi Jinpingas sekmadienį pradėjo kas penkerius metus vykstantį Kinijos komunistų partijos suvažiavimą daug temų apėmusia kalba, kurioje gynė Pekino „nulinio COVIDo“ principą, pasidžiaugė savo pastangomis kovoti su korupcija ir dar kartą patvirtino savo siekį prireikus jėga susigrąžinti Taivaną.

Ši kalba suteikė Xi Jinpingui galimybę maždaug 2 300 delegatų pristatyti savo vyriausybės pasiekimus prieš tai, kai, tikimasi, po savaitės jis užsitikrins trečią kadenciją valstybės vadovo poste.

Toliau pateikiama svarbiausių momentų iš Xi Jinpingo įžanginės kalbos apžvalga.

„Kritinis momentas“

Ant scenos užlipusį Xi Jinpingą audringais plojimais pasveikino Pekino Didžiojoje liaudies salėje susirinkę delegatai. Savo kalbą jis pradėjo girdamas Komunistų partijos valdymą ir pažymėdamas, kad susirinkimas vyksta itin svarbiu metu.

„20-asis Kinijos komunistų partijos nacionalinis kongresas yra labai svarbus suvažiavimas, sušauktas kritiniu momentu“, – sakė Xi Jinpingas.

Pirmenybė „žmonėms ir jų gyvybėms“

Ilgus mėnesius kritikuotas dėl griežtos savo šalies „nulinio COVIDo“ politikos poveikio, Xi Jinpingas teigė, kad Kinija, kovodama su pandemija, pirmenybę teikė „žmonėms ir jų gyvybėms“.

Jis teigė, kad Kinija „maksimaliai apsaugojo žmonių saugą ir sveikatą ir pasiekė reikšmingų teigiamų rezultatų derindama epidemijų prevenciją ir kontrolę su socialiniu ir ekonominiu vystymusi“.

Xi Jinpingas niekaip neužsiminė, kad griežta politika, dėl kurios milijonus gyventojų turintys miestai uždaromi tik dėl keleto COVID-19 atvejų, kol likęs pasaulis mokosi gyventi su virusu, artimiausiu metu bus sušvelninta.

Honkongas ir Taivanas

Didėjantis Kinijos agresyvumas Taivano sąsiauryje ir po 2019 metų prodemokratinių protestų Honkonge vykdomi veiksmai, kuriais siekiama susidoroti su kitaminčiais, sulaukė aštrios Vakarų vyriausybių kritikos.

Tačiau Xi Jinpingas sekmadienį pasidžiaugė, kad Honkonge baigėsi, jo teigimu, „chaosas“, ir pasmerkė „išorės jėgų“ kišimąsi į savarankišką Taivaną, kurį Kinija laiko savo dalimi ir žada vieną dieną jį susigrąžinti, prireikus – jėga.

„Honkonge įvyko svarbus pokytis - pereita nuo chaoso prie valdymo“, – sakė jis ir pažadėjo „rimtai kovoti su separatizmu ir kišimusi“ Taivane.

Vėliau jis pridūrė, kad „Taivano klausimą... turi išspręsti tik Kinijos žmonės“.

„Mes... niekada neįsipareigosime atsisakyti jėgos naudojimo ir pasiliekame galimybę imtis visų būtinų priemonių“, – sakė Xi Jinpingas. Pastarasis jo komentaras sutiktas audringais plojimais.

Kova su korupcija

Xi Jinpingas delegatams sakė, kad jo ilgalaikė kova su korupcija sustabdė „rimtus užslėptus pavojus“ Komunistų partijoje, kariuomenėje ir valstybėje.

„Kova su korupcija pasiekė triuškinamą pergalę ir buvo visapusiškai konsoliduota, pašalinant rimtus užslėptus pavojus partijoje, valstybėje ir kariuomenėje“, – sakė jis, turėdamas omenyje kampaniją, kuri, kritikų teigimu, buvo naudojama siekiant pažaboti vidinį pasipriešinimą.

Kova su klimato kaita

Kinijos prezidentas taip pat pabrėžė, kad Pekinas yra įsipareigojęs kovoti su klimato kaita.

Kinija „aktyviai dalyvaus pasauliniame klimato kaitos valdyme“, sakė Xi Jinpingas delegatams. Jis sakė, kad įsipareigota mažinti anglies dvideginio išmetimą ir pažadėjo „stiprinti švarų ir veiksmingą anglies naudojimą“.

Pekinas pažadėjo nuo 2026 metų mažinti anglies naudojimą, ir tai yra vienas iš daugelio pažadų, susijusių su kova su klimato kaita. Tačiau, susidūrusi su ekstremaliomis oro sąlygomis, energijos trūkumu šalies viduje ir didėjančiomis pasaulinėmis kuro kainomis, Kinija padidino išlaidas iškastiniam kurui, o tai sukėlė susirūpinimą, kad kinų politika gali trukdyti kovoti su klimato kaita.

„Šaltojo karo mentalitetas“

Be to, Xi Jinpingas pakartojo, kad Kinija nepritaria „Šaltojo karo mentalitetui“ tarptautinėje diplomatijoje, tačiau neužsiminė apie pašlijusius santykius su Jungtinėmis Valstijomis.

„Kinija... ryžtingai priešinasi visoms hegemonijos ir galios politikos formoms, Šaltojo karo mentalitetui, kišimuisi į kitų šalių vidaus politiką ir dvigubiems standartams“, – sakė jis.

Pekinas „niekada nesieks hegemonijos ir nesiims ekspansijos“, teigė Xi Jinpingas.

Kas liko nepasakyta

Nors Kinijos vadovo kalboje buvo paminėta tarptautinio klimato įtampa, jis neužsiminė apie Rusijos invaziją į Ukrainą ir didelio šio karo poveikio pasaulio ekonomikai.

Jis taip pat nekalbėjo apie padėtį Kinijos vakariniame Sindziango regione, kur Pekinas kaltinamas plačiai paplitusiais žmogaus teisių pažeidimais ir daugiau kaip milijono uigūrų bei kitų musulmonų mažumų sulaikymu perauklėjimo stovyklose.

Jo kalboje taip pat nebuvo paliesta precedento neturinti krizė Kinijos nekilnojamojo turto sektoriuje, susiduriančiame su lėtėjančiais pardavimais, įpykusiais klientais ir labai įsiskolinusiais NT vystytojais.

2022 10 16 11:59
Spausdinti