Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


ŠVEDIJA
Švedijos naujoji vyriausybė atsisako „feministinės užsienio politikos“
BNS
Facebook
Ulfas Kristerssonas.

Švedijos naujoji dešiniojo sparno vyriausybė antradienį paskelbė atsisakanti 2014-aisiais kairiojo sparno inicijuotos novatoriškos „feministinės užsienio politikos“, nes ši etiketė esą gali duoti priešingą rezultatą.

Naujasis užsienio reikalų ministras Tobias Billstromas apie tai paskelbė iškart po to, kai ministras pirmininkas Ulfas Kristerssonas pristatė savo ministrų kabinetą. Švedijos vyriausybę pirmą kartą remia kraštutinių dešiniųjų Švedijos demokratų (SD) partija.

„Feministinės užsienio politikos“ koncepciją yra nukopijavusios kelios šalys, bet ji taip pat erzino kai kurias kitas valstybes, pirmiausia Viduriniuose Rytuose.

Terminą 2014 metais sugalvojo buvusi švedų užsienio reikalų ministrė Margot Wallstrom, lyčių lygybės klausimui skirdama itin svarbią vietą Švedijos tarptautinėje darbotvarkėje.

Tarp tikslų buvo ekonominės emancipacijos, moterų dalyvavimo politikoje skatinimas, kova su lytiniu smurtu.

„Lyčių lygybė yra viena pagrindinių vertybių Švedijoje, taip pat viena pagrindinių vertybių šiai vyriausybei“, – antradienį švedų naujienų agentūrai TT sakė T. Billstromas, priklausantis konservatyviai Nuosaikiųjų partijai.

„Tačiau nevartosime posakio „feministinė užsienio politika“, nes etiketės... dažnai paslepia turinį“, – sakė jis.

Antradienį iš Užsienio reikalų ministerijos interneto svetainės buvo šalinamos įvairios publikacijos šia tema.

Didelių pakeitimų nebus

T. Billstromas sakė, kad kitose Švedijos užsienio politikos srityse, įskaitant istorinį šalies stojimo į NATO procesą, didelių pakeitimų nebus.

2015 metais dėl M. Wallstrom kritiškų pastabų apie moterų teises Saudo Arabijoje Rijadas atšaukė savo ambasadorių Stokholme.

Kokiu mastu „feministinė užsienio politika“ buvo sėkminga, sunku įvertinti.

Viename 2021-aisiais paskelbtame dokumente Švedija sakė, kad, be kitų dalykų, tai prisidėjo prie naujų nuostatų dėl moterų dalyvavimo politikoje Moldovoje ir Somalyje, prie lyčių lygybės klausimų įtraukimo į Kolumbijos 2016 metų taikos susitarimą.

Dokumente taip pat teigiama, kad „feministinė užsienio politika“ iš dalies paskatino maždaug 20-yje valstybių priimti naujų įstatymų tokiais klausimais kaip smurtas lyties pagrindu, moterų genitalijų žalojimas, vaikų santuokos.

Nelieka atskiros Aplinkos ministerijos

U. Kristerssonui pristačius naująją vyriausybę taip pat paaiškėjo, kad Švedijoje nebelieka 1987 metais įsteigtos atskiros Aplinkos ministerijos.

Nors premjeras paskyrė klimato ir aplinkos ministrę, kuria tapo 26 metų Romina Pourmokhtari – jauniausias asmuo Švedijos ministrų postuose – ji dirbs energijos, verslo ir pramonės ministrės Ebbos Busch Klimato ir verslo ministerijoje.

Naujienų kanalas „Euronews“ citavo opozicijoje esančių Švedijos žaliųjų lyderį Perą Bolundą, atkreipusį dėmesį, kad pirmą kartą po 35 metų šalis neturės atskiros Aplinkos ministerijos.

„Neįmanoma aiškiau parodyti, kaip ši vyriausybė nevertina aplinkos ir klimato“, – pareiškė P. Bolundas.

„Tai istorinis sprendimas su niokojamomis pasekmėmis aplinkos klausimams“, – sakė jis.

2022 10 19 10:34
Spausdinti