Meniu
Prenumerata

trečiadienis, balandžio 24 d.


POSTAS
Šveicarija turi naują prezidentą: šaliai vadovaus vyndarys iš prancūzakalbio regiono
BNS
Scanpix
Guy Parmelinas.

Šveicarijos ekonomikos reikalų ministras Guy Parmelinas nuo sausio 1-osios taps naujuoju šalies prezidentu, jo kandidatūrą trečiadienį patvirtinus parlamentui.

61-erių G. Parmelinui teks užduotis vadovauti Šveicarijos atsakui į koronaviruso krizę. Užsikrėtimo COVID-19 atvejų skaičius šioje Alpių valstybėje tebėra didelis, nepaisant apribojimų, kuriais siekiama kontroliuoti pandemijos plitimą. „Aš visiškai suprantu man, kaip konfederacijos prezidentui, tenkančių pareigų svarbą, ypač dabartiniame sveikatos ir ekonomikos kontekste“, – tviteryje parašė jis. „Esu pasiryžęs jų imtis su atsidavimu ir nedvejodamas“, – pridūrė G. Parmelinas.

Didele dalimi reprezentacinis prezidento postas, susijęs su atstovavimo užsienyje funkcija, kasmet skiriamas vis kitam iš septynių Federalinės Tarybos ministrų. G. Parmelinas, prezidento pareigas perimsiantis iš Simonettos Sommarugos, išsaugos ir ekonomikos reikalų ministro portfelį. Šiemet G. Parmelinas buvo Šveicarijos viceprezidentas, o tai leido jam 2021 metais tapti šalies prezidentu.

Prezidentu jį oficialiai išrinko įstatymų leidėjai iš abejų Federalinio Susirinkimo rūmų. G. Parmelinas surinko 188 iš 202 galiojančių balsų. Šveicarijos užsienio reikalų ministras Ignazio Cassisas buvo išrinktas viceprezidentu, surinkęs 162 iš 191 galiojančio balso. Todėl 59-erių liberalas 2022 metais taps šalies prezidentu.

Vyndario patirtis

Profesionalus vyndarys G. Parmelinas yra iš vakarinio prancūzakalbio Vo kantono šalia Ženevos ežero. Šio kantono, vieno didžiausių Šveicarijoje, sostinė yra Lozana. G. Parmelinas priklauso dešiniojo sparno populistinei Šveicarijos liaudies partijai (SVP), turinčiai didžiausią frakciją 200 vietų parlamento žemuosiuose rūmuose – Nacionalinėje Taryboje.

G. Parmelinas nepasižymi ypatingais oratoriniais sugebėjimais – jam būdingas paprastesnis ir labiau pragmatiškas stilius. Jo greita reakcija pirmaisiais pandemijos mėnesiais pelnė jam pagyrimų, tačiau staigiai išaugęs populiarumas tęsiantis krizei priblėso.

1994–2003 metais G. Parmelinas dirbo Vo kantono įstatymų leidžiamojoje institucijoje. 2003-aisiais jis buvo išrinktas į Nacionalinę Tarybą. 2016 metais G. Parmelinas prisijungė prie federalinės vyriausybės, kur užėmė gynybos, civilinės saugos ir sporto ministro postą.

G. Parmelinas yra pirmasis SVP Federalinės tarybos narys iš prancūzakalbės Šveicarijos srities. Jis retai kalba vokiškai, nors ši kalba šalyje yra kur kas labiau paplitusi. G. Parmelinas ekonomikos reikalų ministru tapo sausį. Tada jis taip pat užėmė viceprezidento postą.

Be pandemijos valdymo, naujajam prezidentui taip pat teks vadovauti potencialiai sudėtingoms deryboms su Europos Sąjunga.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 12 10 08:32
Spausdinti