Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


„BREXITAS“
Šviesa tunelio gale? ES ir JK turėtų paskelbti apie susitarimą dėl prekybos po „Brexito“
BNS
Twenty20

Jungtinė Karalystė ir Europos Sąjunga Kalėdų išvakarėse turėtų paskelbti apie susitarimą dėl prekybos ryšių po „Brexito“, pasiektą po daugelį mėnesių trukusių sudėtingų derybų, kurių paskutinis etapas užsitęsė iki vėlyvos nakties.

Abi šalys vylėsi pristatyti prekybos susitarimą trečiadienį, ir keli britų laikraščiai savo pirmuosiuose puslapiuose jau paskelbė apie ministro pirmininko Boriso Johnsono pergalę.

Tačiau ES valstybės narės turėjo virtinę klausimų dėl susitarimo teksto, todėl diplomatinės derybos užsitęsė iki nakties. Tikimasi, kad B. Johnsonas ir Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen ketvirtadienį ryte paskelbs apie pasiektą persilaužimą.

ES šaltinis naujienų agentūrai AFP sakė, kad „jei viskas klosis gerai“, U. von der Leyen ir B. Johnsonas 7 val. Grinvičo laiku surengs pokalbį telefonu susitarimui užtvirtinti.

„Jei pasiseks, rytoj laukia ankstyva dienos pradžia“, – tviteryje kiek po vidurnakčio parašė Europos Komisijos atstovas Ericas Mameris, paraginęs žurnalistus bei diplomatus bent kelias valandas nusnūsti.

Keliomis valandomis anksčiau Europos diplomatai žurnalistams užtikrintai sakė: „Esame galutiniame etape.“

Tačiau diplomatiniai šaltiniai nurodė, kad valstybės narės, ypač Prancūzija, reiškė norą, kad Europos Komisija pareikalautų iš britų stovyklos pateikti konkrečių garantijų dėl tam tikrų susitarimo dalių.

Laukiant susitarimo svaro kursas pakilo ir Azijos rinkose įsivyravo augimo nuotaikos. Tuo metu šaltinis Prancūzijos vyriausybėje nurodė, kad britų derybininkai padarė „didžiulių nuolaidų“ dėl žuvininkystės. Nesutarimai dėl žvejybos kvotų buvo vienas pagrindinių kliuvinių deryboms užbaigti.

Jei šalys patvirtins paskutinės minutės susitarimą, jis bus sudarytas likus vos kelioms dienoms iki gruodžio 31-osios, kai Britanija pasitrauks iš ES bendrosios rinkos ir muitų sąjungos.

Jeigu Britanija paliktų bendrąją rinką nesudariusi prekybos susitarimo su ES, tarp ilgamečių prekybos partnerių įsigaliotų muitų tarifai ir kiti prekybos barjerai.

Susitarimas, kuris dar turės būti išverstas ir sutvarkytas teisininkų, galėtų būti preliminariai patvirtintas iki galutinio termino, o tada ateinančiais metais jį išnagrinėtų ES įstatymų leidėjai.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 12 24 08:53
Spausdinti