Meniu
Prenumerata

antradienis, balandžio 23 d.


JUSTINAS AMASHAS
Šviežio oro gūsis: JAV prezidento rinkimų kampaniją bando drumsti „paskutinis respublikonas Amerikoje“
IQ
Scanpix
Justinas Amashas.

Amerikiečių žurnalo „The Rolling Stones“ pramintas „paskutiniuoju respublikonu Amerikoje“, JAV Atstovų Rūmų narys iš Mičigano Justinas Amashas svarsto galimybę dalyvauti šalies prezidento rinkimuose. Tapti valstybės vadovu šansų jis turi mažai, tačiau rinkimus sujaukti jam gali pasisekti.

Fraze „Padarykime tai“ J. Amashas, 40-metis JAV Atstovų Rūmų narys iš Mičigano, žengia į JAV prezidento rinkimų kampanijos sūkurį. Vėlų antradienio vakarą savo tviterio paskyroje žemųjų šalies parlamento rūmų narys paskelbė apie žvalgomojo komiteto dėl galimybės dalyvauti JAV prezidento rinkimuose įkūrimą.

Prezidento rinkimų kampanijoje tai laikoma itin simboliniu žingsniu, kuris, sėkmei nusišypsojus, įsuka visą tolesnį procesą. Pabėgėlio iš Palestinos ir imigrantės iš Sirijos šeimoje augęs, pagal išsilavinimą teisininkas J. Amashas į rinkimus tikisi eiti po JAV Libertarų partijos vėliava.

Žlugusios viltys

2010 m. su vadinamosios „Arbatėlės partijos“ judėjimo banga J. Amashas buvo pirmą kartą išrinktas į JAV Atstovų Rūmus. Būdamas tradicinių libertarių (klasikinio liberalizmo) pažiūrų politikas, jis oponavo partijos kolegoms dėl išlaidų visuomenės sekimui ir JAV intervencijos užsienio valstybėse kampanijų. 2015 m. Atstovų Rūmuose kartu su keliais kolegomis jis įkūrę Rūmų laisvės suvažiavimą ir ragino sprendimų priėmimo procesus padaryti atviresnius, apkarpyti valstybės išlaidas.

Daugiausia dėmesio į save J. Amashas atkreipė praėjusių metų gegužę, kai viešai ėmė kalbėti apie poreikį D. Trumpui po tuomečio specialiojo prokuroro Roberto Muellerio išvadų apie Rusijos kišimąsi į JAV prezidento rinkimus 2016 m. Jis buvo pirmasis ir vienintelis Atstovų Rūmų narys, palaikęs apkaltos procesą.

Liepos 4 d. jis paskelbė apie sprendimą pasitraukti iš Respublikonų partijos. Laikraščio „The Washington Post“ nuomonių skiltyje jis tada rašė: „Aš tikėjau, kad Respublikonų partija gina ribotą vyriausybę, ekonominę ir asmens laisvę – principus, kurie mano šeimai leido įgyvendinti amerikietišką svajonę. Tačiau pastaraisiais metais aš atsiribojau nuo partinės politikos ir mane gąsdina tai, ką joje matau. Dvipartinė sistema tapo egzistencine grėsme Amerikos principams ir institucijoms.“

Jam pasitraukus iš partijos, D. Trumpas politiką išvadino „vienu kvailiausių ir labiausiai nelojalių žmonių“ bei „pralaimėtoju“, sakė žinojęs, kad jo dienos kaip Mičigano atstovų žemuosiuose parlamento rūmuose jau suskaičiuotos.

Pastaruoju metu J. Amashas griežtai kritikavo D. Trumpo žodžius dėl jo autoriteto neliečiamybės. „Amerikiečiai, kurie tiki ribotos valstybės idėja, nusipelno alternatyvos“, – tviteryje skelbė politikas.

Vis įdomiau

„Mes esame pasiruošę prezidentui, kuris atkurs pagarbą šalies konstitucijai ir sutelks žmones kartu, – žengęs pirmą žingsnį prezidento rinkimų kampanijoje, kalbėjo J. Amashas. „Mes pasiruošę, – skelbiama politiko interneto svetainėje. – Tam, kas nauja. Vyriausybei, kuri saugo mūsų teises. Lygybei prieš įstatymą. Patronažui užbaigti. Vyriausybei, kuri atlieka savo funkcijas ir pripažįsta savo ribas. Bendravimui, paremtam kuklumu ir pasitikėjimu tarp visuomenės narių. Sąžiningam, principingam prezidentui, kuris saugos konstituciją ir pirmenybę teiks individui.“

Tačiau iki tol jo laukia dar nemenkas kelias. Kad galėtų dalyvauti JAV prezidento rinkimuose, pirmiausia J. Amashui reikės laimėti Libertarų partijos nominaciją, gegužės 21 d. numatytame nacionaliniame partijos suvažiavime. Turint galvoje viruso COVID-19 sukeltą pandemiją šalyje, neatmetama galimybė, kad renginys gali būti nukeltas.

Kaip jo sprendimas paveiks rinkimų rezultatus, dar neaišku. Apžvalgininkai pastebi, kad J. Amashas gali surinkti kritiškai dabartinio prezidento D. Trumpo atžvilgiu nusiteikusių rinkėjų balsus, kurie galbūt palaikytų demokratų kandidatą Joe Bideną. Tai sumažintų jo šansus pasipriešinti D. Trumpui. Kita vertus, ribotos valstybės idėjos rėmėjai, matydami patrauklesnį kandidatą, gali nusisukti nuo D. Trumpo ir  sustiprinti J. Bideno galimybes.

Jo paties šansai laimėti prezidento rinkimus yra itin menki. Prie rinkimų kampanijos jis jungiasi vėlai, nė vienas su Libertarų partijos vėliava rinkimuose dalyvavęs kandidatas JAV prezidento posto nėra laimėjęs. 2016 m. Naujosios Meksikos gubernatorius Gary Johnsonas dalyvavo JAV prezidento rinkimuose ir surinko 3,3 proc. rinkėjų balsų.

Tačiau valstija, iš kurios J. Amashas kilęs, yra viena svarbiausių kovos dėl prezidento posto arenų. 2016 m. D. Trumpas Mičigane aplenkė Demokratų partijos kandidatę Hillary Clinton vos 0,23 proc. ir tai buvo mažiausias skirtumas valstijos istorijoje. Tikimasi, kad panaši situacija gali pasikartoti ir šių metų lapkritį. Mičigano gubernatorė Gretchen Whitmer turėtų paremti J. Bideną.

Maždaug prieš metus „Detroit News“ organizuotoje apklausoje, kurioje buvo klausiama, kas laimėtų JAV prezidento postą, jei kova vyktų tarp D. Trumpo, J. Bideno ir J. Amasho, pastarajam buvo prognozuojamas beveik dešimtadalio rinkėjų palaikymas. Visai neseniai bendrovės „Morning Consultant“ inicijuotas tyrimas, kokį poveikį rinkimų baigčiai turėtų J. Amasho dalyvavimas juose, parodė, kad bet kuriuo atveju rinkimus laimėtų Demokratų partijos kandidatas, o pats J. Amashas surinktų vos vieną procentą rinkėjų balsų.

2020 04 30 14:14
Spausdinti