Meniu
Prenumerata

pirmadienis, rugsėjo 16 d.


JAV PREZIDENTO RINKIMAI
T. Walzas – naujasis K. Harris viceprezidenas
Liepa Žeromskaitė, IQ biuro Vašingtone vadovė
Scanpix
T. Walzas.

Oficialiai išvakarėse išrinkta demokratų kandidatė į prezidentus Kamala Harris antradienį paskelbė apie savo dešiniosios rankos, galimo būsimo viceprezidento, paskyrimą – anot JAV žiniasklaidos šaltinių, vietą užsitikrino dabartinis Minesotos gubernatorius Timas Walzas.

60-metis Timothy Jamesas Walzas, ilgametis Demokratų partijos narys, Minesotos gubernatoriumi buvo išrinktas 2018-aisiais ir darkart perrinktas 2022-aisiais. Nebraskoje gimęs ir užaugęs politikas dar mokydamasis vidurinėje įstojo į Nebraskos Nacionalinę gvardiją, vėliau tarnavo ir Minesotos Nacionalinėje gvardijoje, tarnyboje praleido 24-erius metus. Civilinę karjerą iškart po mokyklos T. Walzas pradėjo mokytojaudamas (iš pradžių – Kinijoje, vėliau grįžo į JAV), buvo ir vaikų futbolo treneriu, o 2006 m. laimėjo rinkimus į Atstovų Rūmus ir atstovu išbuvo iki 2016 m. T. Walzas turi žmoną ir du vaikus.

Nors nuo praėjusios savaitės, kai JAV prezidentui Joe Bidenui atsisakius kandidatūros K. Harris šovė aukštyn partijos gretose kaip jo pamaina, T. Walzas buvo kandidatų į jos dešiniosios rankos postą sąraše, jis nebuvo laikomas stipriausiu favoritu. Skirtingai nei kitų dviejų kandidatų – Josho Shapiro (Pensilvanijos gubernatorius) ir Marko Kelly (Arizonos senatorius), T. Walzo atstovaujama Minesota nėra laikoma „svyruojančia“ valstybe, galinčia nulemti artėjančių rinkimų rezultatą (nors koreliacija tarp viceprezidento paskyrimo ir valstijos rezultatų yra neaiški). Atvirkščiai, Minesota jau beveik šimtmetį su retomis išimtimis yra „mėlyna“, už demokratus balsuojanti valstija, ir naujausios apklausos joje rodo K. Harris išsiveržimą prieš respublikonų kandidatą D. Trumpą.

Tačiau T. Walzas K. Harris rinkimuose gali pasitarnauti kitais būdais. Amerikiečių politikas matomas kaip pagrindinius demokratų bruožus atspindintis politikas, ir jo retorika, ir išsikeliami uždaviniai bei politika yra aiškūs ir paprasti. Kaip ir J. Shapiro, T. Walzas ideologiškai laikomas „nuosaikiu“, o ne „progresyviu“, dėl to galėtų K. Harris atnešti daugiau nuosaikiųjų demokratų ir už nepriklausomus kandidatus ketinančių balsuoti rinkėjų balsų; tačiau, skirtingai nei favoritu laikytas J. Shapiro, T. Walzas labiau įtinka progresyviesiems, nes nėra griežtai pasisakęs už Izraelį. Dalis ekspertų įsitikinę, kad T. Walzas turi nemažai įtakos JAV Vidurio vakaruose – tarp rinkėjų, kurie dažnai jaučiasi neišgirsti ir kuriems paprastas Minesotos gubernatoriaus argumentavimas yra lengvai suprantamas ir arčiau širdies.

Tarp T. Walzo darbų Minesotoje – tvirtas pandemijos suvaldymas, moterų teisės į abortą įtvirtinimas, kanapių vartojimas rekreaciniais tikslais, homoseksualių asmenų „perauklėjimo“ terapijos draudimas ir lyties keitimo sveikatos apsaugos sustiprinimas (už pastarąjį jam iki šiol teko daugiausia kritikos iš respublikonų). T. Walzas rūpinasi imigrantais ir nepasiturinčiomis šeimomis, ypač vaikų švietimu ir sveikatos apsauga.

JAV žiniasklaida aiškina – T. Walzas, demokratų kandidatūros vairą į rankas perėmus K. Harris, buvo puolamasis kampanijos varikliukas respublikonų atžvilgiu. Jei pastarosiomis dienomis girdėjote daugiau D. Trumpo ir jo pasirinkto galimo viceprezidento J. D. Vance‘o apibūdinimo kaip „keistų“, už tai reikia dėkoti T. Walzui – būtent jis yra šios išgarsėjusios etiketės autorius, kurią sėkmingai pasigavo ir visa K. Harris kampanija.

Tarp kitų K. Harris galimo viceprezidento kandidatų buvo antruoju laikomas Pensilvanijos gubernatorius J. Shapiro, Arizonos senatorius Markas Kelly (Pensilvanija ir Arizona – „svyruojančios“ valstijos), Kentukio gubernatorius Andy Beshearas, transporto sekretorius Pete‘as Buttigiegas.

Pirmasis bendras K. Harris ir T. Walzo politinis mitingas vyks antradienio vakarą Filadelfijoje (Pensilvanijoje).

2024 08 06 16:23
Spausdinti