Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


TAIVANAS IR KINIJA
Taivane po Kinijos karinių pratybų lankosi JAV gubernatorius
BNS
Scanpix
Taipėjus tvyrant įtampai dėl Taivano.

Vienas iš Jungtinių Valstijų gubernatorių pirmadienį susitiko su Taivano prezidente, Vašingtonui prieš kelias dienas paskelbus apie planuojamas prekybos derybas su Taibėjumi ir taip pademonstravus jam paramą po Kinijos karinių grasinimų autonomiją turinčiai salai.

Indianos valstijos gubernatorius respublikonas Ericas Holcombas sekmadienį atvyko į Taivaną aptarti „ekonominės plėtros“ klausimų.

Įtampa tarp JAV ir Kinijos dar padidėjo po to, kai Pekinas surengė didžiules karines pratybas šalia Taivano, reaguodamas į anksčiau šį mėnesį įvykusį JAV Atstovų Rūmų pirmininkės Nancy Pelosi vizitą saloje.

Taivanas, turintis 23 mln. gyventojų, gyvena nuolatinės Kinijos invazijos grėsmės sąlygomis. Kinija autonominę, demokratiškai valdomą salą laiko savo teritorijos dalimi ir ne kartą sakė, kad kada nors ją susigrąžins, prireikus – jėga.

Pekinas labai kritiškai žiūri į bet kokią diplomatinę paramą Taivanui, galinčią sudaryti salos tarptautinio legitimumo regimybę, taip pat vis aštriau reaguoja į Vakarų šalių pareigūnų ir politikų vizitus.

Pirmadienį su E. Holcombu susitikusi prezidentė Tsai Ing-wen tiesiogiai paminėjo Pekino pratybas ir paragino bendramintes valstybes toliau remti Taivaną.

„Šiuo metu susiduriame su nuolatine pasaulinio autoritarizmo plėtra“, – sakė ji gubernatoriui.

„Taivanas susiduria su Kinijos karine grėsme Taivano sąsiauryje ir aplink jį. Šiuo metu demokratinės sąjungininkės turi susitelkti ir stiprinti bendradarbiavimą visose srityse“, – kalbėjo prezidentė.

E. Holcombas savo ruožtu sakė, kad Jungtines Valstijas ir Taivaną „vienija labai daug bendrų vertybių, interesų ir tikslų“.

„Ir toliau sieksime kurti su jumis strateginę partnerystę“, – pažadėjo jis.

Trečiadienį iš Taivano į Pietų Korėją vyksiantis E. Holcombas dar planuoja susitikti su Taivano puslaidininkių pramonės atstovais.

Kartu su Pietų Korėja Taivanas gamina vienus mažiausių ir pažangiausių pasaulyje kompiuterių lustų. Šie komponentai yra gyvybiškai svarbūs elektronikai, bet šiuo metu jų trūksta visame pasaulyje.

E. Holcombo vizitas surengtas Vašingtonui ir Tabėjui paskelbus apie planus artimiausiais mėnesiais surengti „oficialias derybas“ prekybos ryšiams plėtoti.

Kinija piktai reagavo į šiuos planus, nors pati su Taivanu taip pat yra sudariusi daug prekybos susitarimų, pasirašytų tais metais, kai Pekino ir Taibėjaus santykiai buvo šiltesni.

2022 08 22 10:15
Spausdinti