Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


TAIVANAS
Taivano parlamento vadovas: neramiais laikais demokratijos turi išlikti vieningos
BNS
Paulius Peleckis/BNS
You Si-Kunas.

Taivano parlamento vadovas You Si-Kunas sako, jog neramiais laikais demokratijos turi išlikti vieningos, akcentuoti laisvės svarbą.

„Tokiais neįprastais laikais turime akcentuoti laisvės, demokratijos ir žmogaus teisių vertę. Demokratinės šalys turi palaikyti viena kitą, siekdamos ne tik ekonomikos ir prekybos bendradarbiavimo“, – interviu BNS sakė Vilniuje viešėjęs politikas.

Taivano parlamento pirmininkas su delegacija Lietuvoje lankėsi šią savaitę, susitiko su Seimo pirmininke Viktorija Čmilytė-Nielsen, Seimo nariais.

– Kai kurie Lietuvos politikai ir verslininkai kritikavo Taivano atstovybės atidarymą ir dvišalių santykių su Taivanu gerinimą, nes, anot jų, tai sukelia konfrontaciją tarp Lietuvos ir Kinijos. Ar atstovybės atidarymas ir santykių gerinimas buvo naudingas tiek Lietuvai, tiek Taivanui?

– Visų pirma, noriu padėkoti Lietuvos Vyriausybei, kuri pernai liepos 20-ąją paskelbė pranešimą apie atstovybės įkūrimą Vilniuje net ir susidūrus su Kinijos koalicija, kurią sudaro daugybė skirtingų jėgų, kurios siekė sustabdyti susitarimą. Lietuvos Vyriausybė laikėsi savo pozicijos leisti Taivano vyriausybei įkurti atstovybę Vilniuje, nepaisant to, jog Kinija atšaukė ambasadorių Lietuvoje bei paprašė Lietuvos atšaukti jūsų ambasadorių Kinijoje.

Taivanas tikrai vertina tai, ką Lietuvos Vyriausybė padarė dėl mūsų, o jūsų primygtinis reikalavimas ginti demokratiją, žmogaus teises ir laisvę taip pat palietė Taivano žmonių širdis. Žinoma, ekonomikos ir prekybos interesai yra svarb8s kiekvienai šaliai, tačiau vietoje ekonominių ir prekybinių interesų svarbiau yra ginti žmogaus teises, demokratiją ir laisvę.

– Kalbant apie demokratijos ir demokratinių vertybių gynimą bei atsižvelgiant į Kinijos spaudimą Lietuvai ir didėjančią agresiją Taivano atžvilgiu, kaip Lietuva ir Taivanas gali padėti vieni kitiems atremiant Kinijos spaudimą?

– Kalbant apie laisvės, žmogaus teisių ir demokratijos gynimą, galima pastebėti, jog dažnu atveju šios vertybės karo kontekste praranda pirmenybę. Tačiau tokiais neįprastais laikais turime akcentuoti laisvės, demokratijos ir žmogaus teisių vertę. Pavyzdžiui, kai Rusija įsiveržė į Ukrainą, daug šalių padeda Ukrainai ginti savo laisvę ir demokratiją. Taivanas teikia daug pagalbos Ukrainai, o tai reiškia, kad neįprastais laikais demokratinės šalys turi palaikyti viena kitą, siekiant ne tik ekonomikos ir prekybos bendradarbiavimo.

Taip pat svarbu paminėti, jog pernai spalį Taivanas atsiuntė delegaciją apsilankyti Lietuvoje ir pasirašyti šešis memorandumus, šiuo metu jau turime kelis susitarimus, kurie davė realių rezultatų, o kai kurie iš jų vis dar vyksta. Mes tikimės, kad bus pasiekta daugiau rezultatų ir daugiau projektų tarp dviejų šalių. Taivano įmonės, bendradarbiaudamos su Lietuva, gali parduoti daug produktų Europos Sąjungoje, taip pat Lietuva gali parduoti produktus Taivanui ir netgi plėsti savo rinką Azijos ir Ramiojo vandenyno regione. Tad kai kalbame apie laisvės ir demokratijos vertybių gynimą, taip pat turime užmegzti ir labai stiprų bendradarbiavimą kultūrinių mainų, technologijų, ekonomikos ir prekybos srityse.

– Kodėl nesusitikote su Lietuvos prezidentu, ministru pirmininku ir užsienio reikalų ministru?

– Parlamento pirmininkas daugiausia dėmesio skiria tik parlamentiniams mainams. Pavyzdžiui, mūsų ankstesnio vizito Prahoje metu buvo susitinkama tik su Senato pirmininku ir parlamento pirmininku.

– Priežastis, dėl kurios užduodu šį klausimą, yra ta, kad kai kurie Lietuvos ekspertai sakė, jog nesusitikdami su parlamento pirmininku, prezidentas, premjeras ir užsienio reikalų ministras stengiasi nepykdyti Kinijos.

– Vėlgi, mano kelionė yra orientuota tik į parlamentinius susitikimus, juokaudamas galiu teigti, jog jei šį kartą susitikčiau su jūsų prezidentu, ministru pirmininku ir net užsienio reikalų ministru, tai ką veiks mūsų prezidentė ar mūsų premjeras. Jei aš susitikčiau su visais žmonėmis, tai tiek prezidentei, tiek premjerui ar net užsienio reikalų ministrui nebūtų jokios priežasties atvykti į Vilnių.

– Praėjusių metų lapkritį buvo paminėta, kad Taivano prezidentė nori aplankyti Lietuvą. Ar žinote, kada Taivano prezidentė lankysis Lietuvoje?

– Man labai gaila, kad negaliu atsakyti į klausimą, norėčiau palikti šią puikią galimybę mūsų poniai prezidentei.

– Žiniasklaidoje pasirodė keletas pranešimų, kad Nancy Pelosi planuoja kitą mėnesį apsilankyti Taivane, o Kinijos užsienio reikalų ministerija paskelbė pareiškimą, jog jeigu vizitas įvyks, bus imtasi ryžtingų ir griežtų priemonių. Trečiadienį prezidentas Joe Bidenas sakė, kad kariuomenė mano, jog šiuo metu N. Pelosi apsilankymas Taivane nėra gera mintis. Kaip vertintumėte šią situaciją?

– Man labai gaila, tačiau situacijos komentuoti negaliu, kadangi negavome jokio pranešimo, jog JAV Atstovų Rūmų pirmininkė atvyks į Taivaną.

– Grįžtant prie Rusijos pradėto karo Ukrainoje. Ar manote, kad Putino įsiveržimas į Ukrainą sukėlė dar didesnę baimę dėl galimos Kinijos išpuolio prieš Taivaną?

– Pavojus visada yra, JAV, Japonija bei Australija yra budrios ir stebi esamą situaciją.

2022 07 23 12:23
Spausdinti