Meniu
Prenumerata

trečiadienis, balandžio 24 d.


TAIVANAS IR KINIJA
Taivano premjeras: Honkongo laisvė ir demokratija išnyko
BNS
Jimmy Chan/Pexels
Honkongas.

Honkonge išnyko laisvė ir demokratija, penktadienį pareiškė Taivano premjeras, Kinijos vadovui Xi Jinpingui lankantis šiame verslo centre per 25-ąsias buvusios Didžiosios Britanijos kolonijos grąžinimo Kinijai metines.

Atvykęs reto vizito Xi Jipingas pasidžiaugė Kinijos valdymu šiame pusiau autonominiame mieste ir saloje neva klestinčia demokratija, nepaisant jau ne vienus metus vykdomo politinio susidorojimo su kitaminčiais.

„Užtenka pamatyti, kokį skausmą patiria Honkongo gyventojai, kad suprastume, ar Honkongui sekasi geriau, ar blogiau“, – žurnalistams Taibėjuje sakė Taivano ministras pirmininkas Su Tseng-changas.

„Praėjo tik 25 metai, o anksčiau buvo žadėta nieko nekeisti 50 metų“, – sakė jis, turėdamas galvoje susitarimą dėl Honkongo grąžinimo Kinijai, pagal kurį Pekinas įsipareigojo miestui iki 2047 metų užtikrinti tam tikras laisves, kurių neturi žemyninės Kinijos gyventojai.

Pažadas, kad „šokiai tęsis ir žirgai tebešuoliuos, išgaravo, netgi laisvė ir demokratija išnyko“, pridūrė Su Tseng-changas, pacituodamas buvusį Kinijos lyderį Deng Xiaopingą, žadėjusį Honkongo gyventojams, kad po miesto perdavimo Kinijai gyvenimas nesikeis.

Kinijos komunistų partija niekada nevaldė Taivano, bet laiko autonominę salą „neatsiejama“ Kinijos teritorijos dalimi ir žada kada nors ją susigrąžinti, prireikus – jėga.

Taivanui ji taip pat pat siūlo „vienos šalies, dviejų sistemų“ valdymo modelį, panašų į tą, kuris taikomas Honkongui ir tariamai leistų salai išsaugoti tam tikras laisves ir autonomiją.

Taivanas tokį pasiūlymą atmeta. Antikiniškas nuotaikas dar sustiprino Pekino vykdomas Honkongo gyventojų teisių ir laisvių varžymas.

Pasak Su Tseng-chango, Taivanas privalo tvirtai ginti savo suverenitetą, laisvę ir demokratiją.

„Kinijos vadinamasis „vienos šalies, dviejų sistemų“ modelis paprasčiausiai neatlaikė išbandymo“, – sakė jis.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2022 07 01 13:41
Spausdinti