Meniu
Prenumerata

antradienis, balandžio 16 d.


AFGANISTANAS
Talibanas „laikinai“ priims monarchijos laikų konstituciją su kai kuriomis pataisomis
BNS
Scanpix
Turgus Kabule.

Talibanas antradienį pranešė, kad laikinai priims 1964 metų konstituciją, suteikusią moterims teisę balsuoti, tačiau iš jos pašalins elementus, su kuriais jis nesutinka.

Talibano teisingumo ministro pareigas einančio maulavio Abdul Hakimo Sharaee išplatintame pareiškime sakoma, kad islamistai planuoja priimti konstituciją, galiojusią Afganistane per neilgai trukusį demokratijos aukso amžių, tačiau – tik trumpam ir su tam tikromis pataisomis.

„Islamo Emyratas laikinai priims buvusio karaliaus Mohammado Zahiro Shaho laikų konstituciją“, – nurodė laikinasis ministras.

Tačiau visos konstitucijos nuostatos, prieštaraujančios šariatui ir Islamo Emyrato principams bus išbrauktos, pridūrė jis.

Beveik prieš šešis dešimtmečius karaliaus Mohammado Zahiro Shaho valdymo laikotarpiu iki pasaulio supervalstybių įsikišimo Afganistane trumpai galiojo konstitucinė monarchija.

Karalius šią konstituciją ratifikavo praėjus metams po atėjimo į valdžią 1963-iais, pradėdamas beveik dešimtmetį trukusį parlamentinės demokratijos laikotarpį, gyvavusį iki monarcho nuvertimo 1973 metais.

1964 metų konstitucija, pirmą kartą suteikusi moterims teisę balsuoti ir atvėrusi kelią jų dalyvavimui politikoje, iš pažiūros sunkiai suderinama su radikaliomis Talibano nuostatomis.

Praėjusio mėnesio viduryje valdžią Afganistane užėmusi grupė žada švelnesnį ir labiau įtraukų požiūrį nei per brutalų jos režimą 1996–2001 metais, kai moterys buvo iš esmės išstumtos iš viešo gyvenimo, prarado teisę į darbą ir švietimą.

Tačiau anksčiau šį mėnesį pristatydamas savo laikinąją vyriausybę Talibanas visus aukščiausius postus atidavė radikalams, o moterys į ją nebuvo įtrauktos.

Praėjusio amžiaus 9-ame dešimtmetyje pasibaigus sovietų okupacijai Afganistane kilo pilietinis karas, o vėliau prasidėjo griežtas Talibano valdymas. Pastarąjį užbaigė JAV vadovaujama invazija 2001 metais. Šalis nusprendė neatkurti senosios monarchijos ir 2004 metais priėmė naują konstituciją, numatančią prezidento postą ir lygias moterų teises.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2021 09 28 16:15
Spausdinti