Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, balandžio 18 d.


VIDURIO RYTAI
Talibanas perspėja apie „pasekmes“, jei karių išvedimas iš Afganistano užsitęs
BNS
Scanpix
Evakuacija Hamido Karzajaus oro uoste Kabule.

Talibanas nesutiks pratęsti rugpjūčio 31-osios termino užsienio kariams išvesti, o jei šis procesas užsitęs, tai turės pasekmių, pirmadienį britų televizijai „Sky News“ pareiškė talibų atstovas.

„Galima sakyti, tai yra raudona linija, – interviu sakė Talibano atstovas Suhailas Shaheenas. – Jei JAV ar JK norėtų papildomo laiko evakuacijai tęsti, atsakymas yra „ne“. Antraip bus pasekmių.“

„Sky News“ žiniomis, talibai pareiškė, kad „Vakarų šalys pačios susikūrė šią problemą: jos neturėjo sklandžios [evakuacijos] sistemos“.

Anksčiau laikraštis „The Times“ pranešė, kad Jungtinės Karalystės premjeras Borisas Johnsonas per antradienį vyksiantį skubų Didžiojo septyneto (G-7) viršūnių susitikimą prašys JAV prezidento Joe Bideno pratęsti JAV karių išvedimo iš Afganistano terminą, nustatytą rugpjūčio 31 dieną. Tačiau J. Bidenas sekmadienį išreiškė viltį, jog nukelti termino neprireiks.

Pernai vasarį Vašingtonas, vadovaujant tuometiniam prezidentui Donaldui Trumpui, su Talibanu pasirašė Dohos taikos susitarimą. JAV ir NATO įsipareigojo palikti Afganistaną iki šių metų gegužės, o kovotojai suteikė virtinę saugumo garantijų. Talibai, be kita ko, žadėjo pradėti taikos derybas su afganistaniečių vyriausybe, nebepulti JAV interesų šalyje ir neremti jokių teroristinių grupuočių.

Tačiau sudarius šį susitarimą Talibanas suintensyvino puolamąsias operacijas šalyje. Savo ruožtu dirbti JAV prezidento poste pradėjęs J. Bidenas nukėlė pasitraukimo galutinį terminą iki šių metų rugsėjo 11-osios, bet vėliau buvo paskelbtas naujas terminas – rugpjūčio 31-oji.

Tačiau pastarosiomis dienomis ekspertai spėja, kad užsitęsus evakuacijai Kabule, JAV nespės išvesti visų karių iki rugpjūčio 31-osios, kaip buvo planuota.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2021 08 23 15:05
Spausdinti