Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


AFGANISTANAS
Talibanas reikalauja Nyderlandų pajėgoms dirbusių vertėjų stoti prieš teismą
BNS
Pixabay
Afganistanas.

Afganistaniečiai vertėjai, bendradarbiavę su misiją jų šalyje vykdžiusiomis Nyderlandų pajėgomis, buvo iškviesti į teismą valdžią šalyje užgrobusio Talibano, islamistams taip pat grasinant susidoroti su jų šeimomis, penktadienį pranešė olandų visuomeninė televizija NOS.

Šie vertėjai slapstosi, bet jų šeimų nariai bus laikomi atsakingais, jeigu talibų reikalavimai nebus išpildyti, „ir griežtai nubausti, kad tai taptų pamoka kitiems išdavikams“, sakoma transliuotojo paskelbtame Talibano laiške.

NOS nurodė, kad vienas iš vertėjų, dirbęs Afganistane Europos Sąjungos policijos agentūros Europolo misijai, buvo apkaltintas ėmęs iš užsieniečių „negarbingus ir uždraustus pinigus“.

„Mes keršysime. Jeigu nesučiupsim tavęs, suvesime sąskaitas su tavo artimaisiais“, – sakoma kitame laiške vertėjui, kurį Talibanas kaltina prisidėjus prie kelių kovotojų žūties.

Visi požymiai rodo, kad laiškus su oficialiai antspaudais išsiuntė Talibanas, sakoma NOS pranešime.

Transliuotojas nurodė susisiekęs su maždaug 10 vertėjų ir kitų su olandais bendradarbiavusių žmonių. Pasak televizijos, visų jų padėtis tampa vis keblesnė.

Talibanas birželį paragino su užsienio pajėgomis bendradarbiavusius vertėjus atgailauti, bet skatino juos pasilikti Afganistane ir tikino, kad pasitraukus užsieniečiams kariams šiems žmonėms nebus kenkiama.

Perėmęs valdžią Talibanas paskelbė visuotinę amnestiją Afganistano vyriausybės ir kariuomenės nariams.

Tačiau nepaisant kovotojų pažadų nekeršyti vienoje konfidencialioje Jungtinių Tautų ataskaitoje sakoma, kad talibai ieško žmonių, bendradarbiavusių su užsienio pajėgomus.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama.

2021 10 02 16:10
Spausdinti