Meniu
Prenumerata

trečiadienis, birželio 26 d.


RUSIJA
Tarp sąmokslų ir realybės: kas slypi už pokyčių Kremliuje?
Evaldas Labanauskas, IQ biuro Briuselyje vadovas
Scanpix
A. Belousovas tapo ryškiausia figūra V. Putino rokiruočių lentoje.

Net mažiausi pokyčiai Kremliuje sukelia gausybę spekuliacijų. Gegužės permainos Rusijos vyriausybėje – ne išimtis, o jų paaiškinimo teorijų kaip niekad daug.

Opozicinis leidinys „Meduza“ gavo Rusijos prezidento administracijos instrukcijas, kaip propagandinė žiniasklaida turėtų pristatyti pokyčius valdžios viršūnėje. Esminis jų teiginys – Vladimiras Putinas „visada renkasi geriausius“. „Jo kandidatų į aukštus postus atranka visada buvo neklystanti ir apgalvota“, – pabrėžiama instrukcijose, kurios primena Stalino laikus.

Bet sugrįžkime prie pokyčių: prisiekęs penktajai Rusijos prezidento kadencijai V. Putinas gegužę šiek tiek pertvarkė ir vyriausybę bei kitas institucijas. Premjeras Michailas Mišustinas liko savo poste, kaip ir ilgametis diplomatijos vadovas Sergejus Lavrovas, dalis ministrų pakilo iki vicepremjero pozicijos ir pan.

Vis dėlto labiausiai į akis visiems kritęs pokytis – beveik 12 metų gynybos ministro poste išdirbusio ir bent anksčiau artimus santykius su V. Putinu palaikiusio Sergejaus Šoigu pakeitimas vicepremjeru Andrejumi Belousovu. Technokratas-vadybininkas, pasisakantis už didesnį valstybės dalyvavimą ekonomikoje, gauna sektorių, kuriam skiriami didžiausi ištekliai šalyje (2024 m. numatyta skirti apie 14,1 trln. rublių (145,45 mlrd. eurų).

2024 06 13 06:45
Spausdinti