Meniu
Prenumerata

antradienis, balandžio 30 d.


KARAS UKRAINOJE
Taškas istorijoje: atsistatydino Ukrainos kariuomenės vadas V. Zalužnas atnaujinta 20.47
BNS
IQ
Scanpix
V. Zalužnas.

Valerijus Zalužnas neteko Ukrainos ginkluotųjų pajėgų vyriausiojo vado pareigų, ketvirtadienį patvirtino šalies prezidentas Volodymyras Zelenskis. Vadovauti kariuomenei šalies lyderis paskyrė Ukrainos sausumos pajėgų vadą generolą pulkininką Oleksandrą Syrskį.

„Nuo šiandien Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms pradeda vadovauti nauja vadovų komanda“, – nurodė V. Zelenskis socialiniame tinkle „Telegram“.

„Ukrainos ginkluotųjų pajėgų vyriausiuoju vadu paskyriau generolą pulkininką [Oleksandrą] Syrskį“, – sakė prezidentas, pabrėžęs jo didelę patirtį.

„2024 metai Ukrainai gali būti sėkmingi tik tuo atveju, jei įvykdysime veiksmingus pokyčius mūsų gynybos branduolyje – Ukrainos ginkluotosiose pajėgose“, – nurodė V. Zelenskis, padėkojęs už darbą V. Zalužnui.

Vis dėlto šalies lyderis paminėjo, kad pakvietė V. Zalužną toliau dalyvauti šalies pastangose atremti Rusijos pajėgas.

„Pakviečiau Valerijų Fedorovičių (Zalužną) likti komandoje“, – teigė V. Zelenskis socialiniuose tinkluose.

Ukrainos gynybos ministras Rustemas Umerovas kiek anksčiau nurodė, kad „šiandien buvo nuspręsta pakeisti Ukrainos ginkluotųjų pajėgų vadovybę“.

Jis padėkojo V. Zalužnui už darbą ir sakė, kad jam teko viena sunkiausių užduočių – vadovauti Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms plataus masto karo su Rusija metu.

„Mūsų kariai atrėmė agresoriaus invaziją, apgynė mūsų valstybingumą ir toliau kasdien gina mūsų nepriklausomybę. Tačiau karas nelieka toks pat. Karas keičiasi ir reikalauja pokyčių. Kovinės operacijos 2022, 2023 ir 2024 metais – tai trys skirtingos realybės“, – rašė R. Umerovas socialiniame tinkle „Facebook“.

„2024-ieji atneš naujų pokyčių, kuriems turime būti pasirengę. Mums reikia naujų požiūrių ir naujų strategijų“, – nurodė jis.

„Keisti metodus ir strategiją“

Kiek anksčiau prezidentas Volodymyras Zelenskis ir V. Zalužnas socialiniuose tinkluose paskelbė apie savo susitikimą ir sakė aptarę pokyčius kariuomenės vadovybėje.

„Susitikau su generolu Valerijumi Zalužnu. Padėkojau jam už dvejus metus ginant Ukrainą. Aptarėme, kokio atnaujinimo reikia Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms. Taip pat aptarėme, kas galėtų būti atnaujintoje Ukrainos ginkluotųjų pajėgų vadovybėje“, – sakė V. Zelenskis.

Jis pridūrė, kad dabar metas „tokiam atnaujinimui“.

V. Zelenskis paragino atsinaujinančią šalies karinę vadovybę šiems metams parengti naują strategiją, kaip pasipriešinti Rusijos kariams.

„Turėtų būti pateiktas realus, išsamus Ukrainos ginkluotųjų pajėgų veiksmų planas 2024 metams. Atsižvelgiant į realią padėtį mūšio lauke dabar ir į perspektyvas“, – teigė V. Zelenskis.

V. Zalužnas savo ruožtu socialiniuose tinkluose rašė, kad kova su įsiveržusiomis rusų pajėgomis kasdien keičiasi, o 2022 metų užduotys skiriasi nuo 2024 metų užduočių. Pasak jo, per susitikimą su prezidentu „nuspręsta keisti metodus ir strategiją“.

„Visi turi keistis ir prisitaikyti prie naujų realijų. Kad laimėtume kartu“, – teigė V. Zalužnas.

„Esu dėkingas visiems, kurie yra su manimi. Generaliniam štabui, Gynybos ministerijai, Ukrainos prezidentui“, – rašė V. Zalužnas.

Tuo metu prezidento biuras rengia dekretą dėl V. Zalužno atleidimo iš Ukrainos ginkluotųjų pajėgų vyriausiojo vado pareigų, sakė šaltiniai ukrainiečių leidiniui „Ukrajinska pravda“.

Ryškėję nesutarimai

V. Zelenskis praėjusią savaitę pirmą kartą patvirtino, kad galvoja apie šalyje itin populiaraus generolo atleidimą. Tokia galimybė sukėlė nerimą Ukrainoje ir pradžiugino Kremlių artėjant antrosioms karo metinėms.

Remiantis Ukrainos ir Vakarų žiniasklaidos pranešimais, anksčiau šiemet V. Zelenskis pasiūlė V. Zalužnui atsistatydinti, tačiau generolas atsisakė. V. Zalužnas tada šio klausimo nekomentavo.

Įtampa tarp prezidento ir V. Zalužno didėjo po nesėkmingo vasaros puolimo šalyje labai trūkstant šaudmenų ir personalo. Pranešama, kad viena iš nesutarimų sričių buvo poreikis surengti didelės apimties mobilizaciją karių gretoms papildyti.

Visgi V. Zalužnas buvo gerai vertinamas savo karių ir užsienio pareigūnų.

Praėjusių metų pabaigoje V. Zelenskis sakė, kad atmetė kariuomenės prašymą mobilizuoti iki 500 tūkst. žmonių, reikalaudamas išsamesnės informacijos dėl to, kaip tai bus organizuojama ir apmokama.

Pirmą kartą nesutarimai tarp V. Zalužno ir V. Zelenskio išryškėjo praėjusių metų rudenį, kai generolas interviu leidiniui „The Economist“ pripažino, kad kovos su Rusija atsidūrė aklavietėje. Prezidentas tai griežtai paneigė.

Ukrainai labai reikia daugiau Vakarų šalių karinės pagalbos, Rusijos pajėgoms spaudžiant daugeliu 1 500 km ilgio fronto linijos krypčių, tačiau JAV Kongrese pagalbos paketas blokuojamas. V. Zalužno atleidimas gali pakurstyti netikrumą tarp Vakarų sąjungininkų.

Apgynęs Kyjivą O. Syrskis

Naujasis Ukrainos ginkluotųjų pajėgų vadas, 58 metų O. Syrskis, pelnė nuopelnus už tai, kad apgynė Kyjivą, kai į jį įsiveržė Rusijos pajėgos, ir padėjo sužlugdyti Kremliaus planus per kelias dienas parklupdyti šalį ant kelių.

Vėliau O. Syrskis, vadovaudamas žaibiškam Ukrainos 2022 metų rudens kontrpuolimui Charkivo srities šiaurės rytuose, įteikė Rusijai dar vieną žeminantį pralaimėjimą.

Nepaisant šių laimėjimų, O. Syrskis nėra laikomas tautos ikona, kaip jo pirmtakas.

2023 metų gruodžio apklausos duomenimis, apie 48 proc. ukrainiečių teigė nieko negirdėję apie O. Syrskį.

Vis dėlto jis yra „vienas iš nedaugelio aukšto rango vadų, reguliariai lankančių fronto liniją“, naujienų agentūrai AFP sakė kariuomenės atstovas spaudai Ilia Jevlašas.

O. Syrskis nuo 2013 metų buvo atsakingas už Ukrainos kariuomenės pastangas perimti NATO standartus.

2014 metais Rusijai aneksavus Krymą ir įsiplieskus separatistiniam konfliktui, O. Syrskis tapo vienu iš svarbiausių Kyjivo vadų kare, kurio tikslas buvo neleisti Rusijos remiamoms pajėgoms užimti viso rytinio Donbaso regiono.

2015 metų pradžioje jis koordinavo sudėtingą atsitraukimą iš strategiškai svarbios Debalcevės, kur ukrainiečiai turėjo didelę persvarą.

Po dvejų metų O. Syrskis buvo paskirtas visos Ukrainos karinės operacijos rytuose vadu – prižiūrėjo karius visoje fronto linijoje, kuri iš esmės nesikeitė, kol 2022 metų vasarį Maskva pradėjo plataus masto invaziją iš rytų, šiaurės ir pietų.

2024 02 08 18:40
Spausdinti