Meniu
Prenumerata

trečiadienis, balandžio 17 d.


KARAS UKRAINOJE
TATENA išreiškė „didelį susirūpinimą“ dėl Rusijos ir Ukrainos branduolinių objektų
BNS
Unsplash
Asociatyvi nuotrauka.

Ketvirtadienį Tarptautinės atominės energijos agentūros (TATENA) valdytojų taryba priėmė rezoliuciją, kurioje išreiškė „didelį susirūpinimą“ dėl to, kad Rusija neatsižvelgė į raginimus nutraukti veiksmus prieš branduolinius objektus karo draskomoje Ukrainoje.

TATENA 35 šalių valdytojų taryba paragino Maskvą „atsisakyti nepagrįstų pretenzijų į Zaporižios atominės elektrinės nuosavybę“.

TATENA pareiškime taip pat paragino Maskvą „nedelsiant išvesti savo karinį ir kitą personalą iš elektrinės ir nutraukti visus veiksmus prieš elektrinę ir bet kurį kitą branduolinį objektą Ukrainoje“.

Kanados ir Suomijos pateiktai rezoliucijai pritarė 24 iš 35 agentūros valdybos narių, naujienų agentūrai AFP sakė du diplomatai. Rusija ir Kinija balsavo prieš.

Pakistanas, Indija, Pietų Afrika, Namibija, Kenija, Vietnamas ir Saudo Arabija susilaikė, o dvi šalys nedalyvavo.

Zaporižios elektrinė – didžiausia Europoje, esanti Ukrainoje, bet teritorijoje, kurią Rusija teigia aneksavusi – yra netoli nuolatinio apšaudymo vietos ir turi tik tiek energijos, kad jos šeši sustabdyti reaktoriai neišsilydytų.

Praėjusią savaitę TATENA vadovas Rafaelis Grossi sakė, kad pastangos įtikinti Rusiją ir Ukrainą įrengti apsaugos perimetrą aplink Zaporižios atominę elektrinę yra „labai sudėtingos“, pažadėdamas „neprarasti kantrybės“.

„Tai labai sudėtingos derybos, nes (jos vyksta) tarp dviejų kariaujančių šalių, tarp kurių iš tikrųjų nevyksta jokios derybos“, – sakė R. Grossi AFP Egipte vykstančios COP27 klimato konferencijos kuluaruose.

Objektas yra netoli Rusijos ir Ukrainos pajėgų fronto linijos, ir pastaraisiais mėnesiais abi šalys ne kartą kaltino viena kitą apšaudant aplink elektrinę, taip sukeldamos baimę dėl branduolinės katastrofos.

2022 11 18 09:24
Spausdinti