Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


UKRAINA
TATENA Ukrainoje neaptiko jokių „nedeklaruotos branduolinės veiklos“ požymių
BNS
Scanpix
Zaporižios AE rektorius.

Tarptautinė atominės energijos agentūra (TATENA) ketvirtadienį pareiškė, kad neaptiko jokių „nedeklaruotos branduolinės veiklos“ požymių trijose vietovėse Ukrainoje, kuriose lankėsi Kyjivo prašymu, Rusijai pažėrus kaltinimų, esą jos kaimynė gamina vadinamąsias nešvarias bombas.

„Mūsų atliktas techninis ir mokslinis rezultatų įvertinimas parodė, kad šiose trijose vietose nėra jokių nedeklaruotos branduolinės veiklos ir jai vykdyti skirtų medžiagų požymių“, – sakoma agentūros vadovo Rafaelio Grossi pareiškime.

Kremlius apkaltino Ukrainą rengiantis panaudoti nešvarias bombas prieš Maskvos karius, tačiau Kyjivas įtaria, kad Rusija pati gali panaudoti nešvarią bombą ir tuo apkaltinti Ukrainą.

Analitikų teigimu, tai galėtų būti pretekstas eskaluoti karą. Manoma, kad tokiu veiksmu Kremlius, negalintis pasiekti savo tikslų rytinėje ir pietinėje Ukrainos dalyse, pateisintų įprastų branduolinių ginklų panaudojimą.

Paprastai nešvari bomba būna tradicinė bomba su radioaktyviosiomis, biologinėmis ar cheminėmis medžiagomis, paskleidžiamomis sprogimo metu.

2022 11 03 16:56
Spausdinti