Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, balandžio 25 d.


KARO NUSIKALTIMAI
TBT pradės „aktyvų“ karo nusikaltimų Ukrainoje tyrimą
BNS
BNS foto

Tarptautinio Baudžiamojo Teismo (TBT) vyriausiasis prokuroras Karimas Khanas trečiadienį pareiškė, kad „nedelsiant bus pradėtas aktyvus tyrimas“ dėl galimų karo nusikaltimų Ukrainoje, jo biurui sulaukus 39 šalių paramos.

Tarp šių šalių yra visos Europos Sąjungos narės, Australija, Britanija, Kanada, Naujoji Zelandija, Šveicarija ir kelios Lotynų Amerikos valstybės.

„Prieš kelias akimirkas informavau TBT pirmininką apie savo sprendimą nedelsiant pradėti aktyvų situacijos [Ukrainoje] tyrimą“, – sakė K. Khanas.

„Mūsų darbas renkant įrodymus jau prasidėjo“, – pridūrė jis.

K. Khanas pirmadienį paskelbė pradedantis tyrimą dėl įtariamų karo nusikaltimų Rusijai praėjusią savaitę pradėjus invaziją į Ukrainą.

K. Khano nuomone, yra „svarus pagrindas“ manyti, kad įvykdyta šio teismo jurisdikcijai priskiriamų nusikaltimų.

Jam reikėjo Hagoje įsikūrusio Teismo teisėjų pritarimo jo sprendimui, tačiau TBT šalių pareikšta pozicija reiškia, kad dabar jo tyrimas gali tęstis ir be teisėjų patvirtinimo. Tai paspartina procesą.

„Šis [šalių] pateikimas sudaro sąlygas mano biurui pradėti padėties Ukrainoje nuo 2013 metų lapkričio 21-osios tyrimą“, – sakė K. Khanas.

Tai apims „bet kokius ankstesnius ir dabartinius įtarimus karo nusikaltimais, nusikaltimais žmoniškumui ar genocidu, bet kokių asmenų įvykdytais bet kurioje Ukrainos teritorijos dalyje“, sakė K. Khanas.

Rusijos pajėgoms bombardavus civilius Ukrainoje, britų ministras pirmininkas Borisas Johnsonas trečiadienį parlamentui sakė, kad Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas yra „kaltas dėl karo nusikaltimo“. Anksčiau panašų kaltinimą pareiškė Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis.

Neseniai prokuroru paskirtas K. Khanas sakė, kad jo tyrimas bus vykdomas „objektyviai ir nepriklausomai“, didžiausią dėmesį skiriant „atskaitomybės už TBT jurisdikcijon patenkančius nusikaltimus užtikrinimui“.

TBT buvo įsteigtas 2002 metais, kaip nepriklausomas teismas, siekiant ištirti labai sunkius nusikaltimus, tokius kaip genocido nusikaltimai, karo nusikaltimai ir nusikaltimai žmoniškumui, ir nuteisti už tai atsakingus asmenis.

Tačiau TBT gali teisti tik už nusikaltimus, įvykdytus jos 123 šalių narių teritorijoje.

Ukraina nėra TBT narė, bet 2014 metais sutiko su Teismo jurisdikcija.

Rusija pasitraukė iš TBT, tad Teismas rusus galės pasiekti tik tuo atveju, jei jie bus areštuoti šios institucijos jurisdikciją gerbiančių šalių teritorijoje.

TBT taip pat trukdo faktas, kad jis neturi savo policijos pajėgų ir kliaujasi šalių narių pagalba sulaikant įtariamuosius. Praeityje tai ne visada vykdavo sėkmingai.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2022 03 03 09:49
Spausdinti