Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 20 d.


IRANAS
Teheranas perspėjo Saudo Arabiją, kad gali imtis veiksmų dėl tariamos destabilizacijos
BNS
Unsplash

Iranas perspėjo savo kaimynines šalis, įskaitant Saudo Arabiją, kad imsis atsakomųjų veiksmų už jų neva destabilizuojantį elgesį, šiitiškoje respublikoje tęsiantis protestams, išprovokuotiems jaunos kurdės Mahsos Amini mirties.

Irane jau daugiau kaip septynias savaites vyksta protestai, kuriuos rugsėjį išprovokavo M. Amini mirtis po to, kai ją suėmė moralės policija už tariamus griežtų šalies moterų aprangos taisyklių pažeidimus.

Šiitiška respublika jau spėjo apkaltinti savo priešėmis laikomas valstybes, įskaitant JAV bei Saudo Arabiją, prisidėjus prie šių neramumų. Skelbiama, kad per juos žuvo dešimtys žmonių – daugiausia demonstrantų, taip pat saugumo pajėgų narių. Dar šimtai, įskaitant moteris, buvo suimti.

„Norėčiau pasakyti Saudo Arabijai, kad mūsų ir kitų regiono šalių likimas yra tarpusavyje susijęs, nes esame kaimynai“, – trečiadienį teigė Irano žvalgybos ministras Esmailas Khatibas.

„Iranui bet koks nestabilumas regiono šalyse yra užkrečiamas ir bet koks nestabilumas Irane gali būti užkratas kitoms regiono šalims“, – teigė jis. Ministras cituojamas aukščiausiojo lyderio ajatolos Ali Khamenei internetinėje svetainėje.

„Irano Islamo Respublika iki šiol laikosi strateginės kantrybės, tačiau negali garantuoti, kad išlaikys šią strateginę kantrybę, jei priešiški veiksmai prieš ją tęsis“, – pridūrė žvalgybos ministras.

„Jei Islamo respublika nuspręs nubausti šias šalis, jų stikliniai rūmai sugrius, ir jos daugiau nebesimėgaus stabilumu“, – sakė E. Khatibas.

Praėjusį mėnesį Iranas apkaltino JAV Centrinę žvalgybos agentūrą (CŽA) ir žvalgybininkus iš Jungtinės Karalystės, Izraelio ir Saudo Arabijos tariamo „sąmokslo“ vykdymu.

2022 11 11 08:56
Spausdinti