Meniu
Prenumerata

sekmadienis, balandžio 28 d.


RUSIJA
Teroro aktas Maskvoje: aukų skaičius auga, užpuolikai veikė netrukdomi
BNS
ELTA
IQ
Scanpix
„Crocus City Hall“.

Maskvos priemiestyje esančioje koncertų salėje „Crocus City Hall“ per ginkluotą išpuolį žuvusių žmonių skaičius išaugo iki 133.

Žuvo mažiausiai trys vaikai. Dar bent 145 žmonės buvo sužeisti, kai kurių būklė sunki. Aukų skaičius auga, nes per išpuolį buvo padegtas pastatas ir aukos randamos evakuacijos laiptinėse, tualetuose ir kitose patalpose.

Atsakomybė už teroro aktą prisiėmė „Islamo valstybė“.

Perša ukrainietišką pėdsaką

Rusijos diktatorius Vladimiras Putinas mėgina suteikti ukranietišką atspalvį. „Visi keturi teroro akto vykdytojai, kurie šaudė ir žudė žmones, buvo sulaikyti. Jie keliavo Ukrainos link, kur, preliminariais duomenimis, turėjo galimybę kirsti sieną, – sakė Kremliaus vadovas. – Mes nustatysime ir nubausime visus, kurie stovėjo už teroristų, kurie rengė išpuolį.“

Rusijos saugumo tarnyba FSB anksčiau teigė, kad užpuolikai palaikė ryšius su žmonėmis Ukrainoje ir bandė ten pabėgti.

Kremlin.ru
V. Putinas metė įtarimus Ukrainai.

Valstybiniai ir valdžiai lojalūs Rusijos leidiniai gavo RF prezidento administracijos nurodymą publikacijose apie teroro aktą koncertų salėje netoli Maskvos pabrėžti galimą „Ukrainos pėdsaką“. Tai portalui „Meduza“ papasakojo vienos valstybinės žiniasklaidos priemonės darbuotojas. Šią informaciją patvirtino kitas šaltinis – Kremliui lojalaus leidinio žurnalistas.

Informaciją apie galimą „Ukrainos pėdsaką“ teroro akto koncertų salėje „Crocus City Hall“ byloje Rusijos FSB išplatino kovo 23 d. Pasak tarnybos atstovų, įvykdę nusikaltimą, keturi įtariamieji ketino kirsti Rusijos ir Ukrainos sieną, esą jie „palaikė atitinkamus ryšius Ukrainoje“. Vyrai buvo sulaikyti naktį į šeštadienį Briansko srityje pakeliui prie sienos.

Ukrainos užsienio reikalų ministerija dar penktadienį kategoriškai atmetė Rusijos pareigūnų kaltinimus, kad esą Kyjivas yra susijęs su šaudynėmis ir gaisru koncertų salėje. „Laikome tokius kaltinimus suplanuota Kremliaus provokacija“, – pareiškė URM atstovai.

Šaudė ir ramiai paspruko

Opozicinė Rusijos žiniasklaida kelia įvairius klausimus, dėl įtartinų Rusijos teisėsaugos ir specialiųjų tarnybų veiksmų. Specialusis greitojo reagavimo būrys (SOBR) į nelaimės vietą vyko 18 minučių. Kodėl tai užtruko taip ilgai? Dėl tokio delsimo Nepaprastųjų situacijų ministerijos SOBR negalėjo gesinti pastatų, kol nesugriuvo stogas.

Po šaudymo prie „Crocus City Hall“ prekybos centro netoli Maskvos keturiems išpuolyje dalyvavusiems nusikaltėliams pavyko pabėgti baltu „Renault Symbol“ automobiliu. Rusijos sostinės keliai iš tiesų buvo iš dalies užblokuoti, automobiliai buvo pasirinktinai stabdomi ir tikrinami. Gatvėse buvo sustiprinti patruliai.

Kitą rytą paaiškėjo, kad „labiausiai ieškomas automobilis Rusijoje“ spėjo nuvažiuoti beveik 400 kilometrų (su tuo pačiu valstybiniu numeriu) ir buvo sustabdytas šūviais tik netoli Chacuno kaimo Karačinsko rajone Briansko srityje – už 100 km nuo sienos su Ukraina. Nusikaltėliai turėjo kirsti mažiausiai trijų Rusijos sričių sienas: Maskvos, Kalugos ir Briansko.

Paskelbti įtariamieji.

Kyla svarbių klausimų. Maskvoje ir Maskvos srityje tiek daug vaizdo stebėjimo kamerų ir į nelaimės vietą suplūdo tiek daug teisėsaugos pareigūnų, tačiau sunkiai ginkluoti teroristai privažiavo prie didžiulio parodų centro, valandą ten šaudė žmones, o paskui ramiai atsisėdo ir nuvažiavo.

Neslėpdami savo veidų, nekeisdami automobilio ir net valstybinių numerių, kurie iš karto buvo įtraukti į informacinius žinynus. Kodėl jų nepavyko sustabdyti dar Maskvos srityje, jei buvo paskelbtas perėmimo planas? Ir kaip jie nepastebėti nuvažiavo beveik 400 kilometrų per tris Rusijos regionus?

Beje, trys iš keturių automobilyje buvusių asmenų sulaikymo metu sugebėjo pabėgti (visi jie buvo sugauti vėliau). Automobilio „Renault“ salone buvo rastas pistoletas PM, automatinio šautuvo AKM dėtuvė ir Tadžikistano piliečių pasai. Remdamiesi šiais dokumentais, teisėsaugininkai paskelbė įtariamųjų teroro aktu pavardes.

2024 03 23 16:17
Spausdinti