Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


KIJEVAS
Tęsiasi buvusio Sakartvelo prezidento M. Saakašvilio nuotykiai Ukrainoje
IQ
Scanpix
Michailas Saakašvilis.

Praėjusį trečiadienį pasaulį apskriejusi žinia dėl buvusio Skartvelo prezidento Michailo Saakašvilio darbo Ukrainos vyriausybėje neišsipildė.

Savo socialiniame tinkle „Facebook“ praėjusią savaitę apie iš Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio gautą pasiūlymą tapti Ukrainos vyriausybės ministro pirmininko pavaduotoju reformoms paskelbęs buvęs Sakartvelo prezidentas ir Odesos gubernatorius M. Saakašvilis naujų pareigų kol kas neužims.

M. Saakašvilis taip pat pranešė pristatysiantis Aukščiausiajai Radai savo skubių reformų programą ir konkrečias iniciatyvas šalyje, skaudžiai nukentėjusioje nuo viruso COVID-19 sukeltos pandemijos, kurias parengė dirbdamas tiek Ukrainoje, tiek už jos ribų. Ukrainos prezidentūra tuo metu paskelbė, kad M. Saakašvilis yra vertinamas dėl patirties tarptautinėje arenoje bei sėkmingai įgyvendinant reformas.

Kaip pastebi Rytų Europos studijų centras, apžvalgininkai netruko pastebėti, kad tokiu būdu Ukrainos lyderis siekia sustiprinti ministrų kabinetą ir įsukti reformų ratą. „V. Zelenskis M. Saakašvilį nori matyti kaip energijos įkvėpėją ir katalizatorių“, – „KyivPost“ sakė politikos apžvalgininkas Volodymyras Fesenko.

Tačiau Aukščiausioje Radoje V. Zelenskis nesugebėjo surinkti pakankamai balsų dėl M. Saakašvilio paskyrimo vicepremjeru. Vėliau šalies parlamentas šio klausimo savo posėdžiuose apskritai nesvarstė.

Kaip skelbia „KyivPost“, dalis Ukrainos prezidento partijos narių baiminasi, kad M. Saakašvilis gali greitai susipykti su dabartinio prezidento administracija, kaip tai nutiko, kai tuometis šalies prezidentas Petro Porošenko kartvelą paskyrė Odesos gubernatoriumi.

Negana to, tokie Ukrainos prezidento veiksmai iššaukė neigiamą reakciją Sakartvele. Balandžio 28 d. paskelbtame šalies prezidentės Salomes Zurabišvili pareiškime, teigiama: „Negaliu įsivaizduoti nė vieno žmogaus, kuris galėtų būti toks svarbus ir vertingas Ukrainai, kad ši rizikuotų mūsų tautų draugyste, nepaisytu Sakartvelo valstybinių institucijų ir įžeistų mūsų visuomenę.“

Tačiau V. Zelenskis neketina nusileisti ir jo administracija jau ieško naujų pareigų M. Saakašviliui. Vienas iš prezidento partijos narių Davidas Arakhamia užsiminė, kad jam jau yra pasiūlyta nauja pozicija šalies vyriausybėje, tačiau konkrečiai jos neįvardino. Spaudoje minima ir tai, kad M. Saakašvilis galėtų tapti prezidento patarėju arba jo partijos „Tautos tarnas“ kandidatu šių metų rudenį vyksiančiuose Odesos miesto mero rinkimuose.

2013 m. baigęs antrą kadenciją Sakartvelo prezidento poste, M. Saakašvilis kurį laiką gyveno JAV. 2015 m. P. Poroshenkos kvietimu tapo Odesos srities gubernatoriumi, jam buvo suteikta Ukrainos pilietybė. Tačiau jau kitais metais, apkaltinęs tuometį Ukrainos prezidentą reformų imitavimu, iš posto pasitraukė, 2017 m. jam buvo atimta Ukrainos pilietybė. 2019 m. V. Zelenskis atkūrė M. Saakašvilio piliečio teises ir leido grįžti į šalį.

2020 05 04 12:35
Spausdinti