Meniu
Prenumerata

sekmadienis, gegužės 5 d.


PASAULIS 2024
Tikėtinas Narendros Modi perrinkimas sukels ir baimę, ir viltį
Jeremy Page'as
The Economist

2023-iųjų rugpjūtį Indijai minint nepriklausomybės dieną, jau dešimtą kartą sakydamas kalbą kaip ministras pirmininkas N. Modi pareiškė, kad šalis stovi prie posūkio taško. Susirinkusioms minioms jis sakė, kad po COVID-19 pandemijos formuojasi nauja pasaulio tvarka. Indija pasiruošusi prisidėti prie jos formavimo padedama turimos demografijos, demokratijos ir įvairovės „trejybės“. „Tame šviesos spindulyje, kuris sklinda iš Indijos, pasaulis gali matyti progą sušvytėti“, – kalbėjo N. Modi.

Indija išties gali būti prie posūkio taško 2024 m. laukiant visuotinių rinkimų, tik ne visai N. Modi įsivaizduojama prasme. Nuo tada, kai jis tapo ministru pirmininku, pagal ūkio dydį pasaulyje buvusi dešimta Indija pakilo į penktą vietą (2027 m. jau gali būti trečioje). Šalis tapo svarbia JAV atsvaros Kinijai partnere. Bet šalyje ir svetur kritikai nepaliaujamai teigia, kad N. Modi slopina nepritariančias politines nuomones ir marginalizuoja Indijos musulmonus. 2024-ieji gali būti lemiami Indijos demokratijos, ir jos santykių su Vakarais, ateičiai.

Mūsų prenumeratos puslapyje prenumeratoriai.lt Jūs galite įsigyti spausdintą žurnalą „Pasaulis 2024“, kurį nedelsiant išsiųsime nurodytu adresu. Portale IQ.lt bus publikuojama didžioji dalis šio žurnalo tekstų ir jie bus prieinami įsigijus IQ.lt Premium turinio prenumeratą.

Aukšti asmenys iš „Bharatija džanata“ partijos (BJP), kuriai priklauso N. Modi, neigia ardą Indijos demokratiją. Jie rodo į 78 proc. siekiantį N. Modi reitingą ir jo vyriausybės pasiekimus sprendžiant infrastruktūros, korupcijos ir kitas problemas, kurios trukdė augti valdant Indijos nacionalinio kongreso partijai, vadovavusiai 55 metus iš 76-erių nuo Indijos nepriklausomybės. BJP teigimu, jos „Hindutva“ ideologija siekiama ne marginalizuoti musulmonus, bet atkurti nacionalinę tapatybę, slopintą prie Mogolų ir britų.

2024 01 04 14:00
Spausdinti