Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


JAV IR KINIJOS PREKYBOS KONFLIKTAS
Toliau kylant įtampai su JAV, Kinija baiminasi finansinės geležinės uždangos
IQ
Scanpix
JAV doleris ir Kinijos juanis.

Vis didėjanti įtampa tarp JAV ir Kinijos kelia baimę, kad konfliktas gali išaugti į didelį finansinį karą, kuris Pekiną atribos nuo pasaulinės dolerio prekybinės sistemos, praneša portalas „Euractiv“.

Pastaraisiais mėnesiais Kinijos politikai ir ekonomistai vis dažniau diskutuoja apie galimus blogiausius scenarijus, pagal kuriuos Kinija galėtų būti atskirta nuo prekybos JAV doleriais arba Vašingtonas įšaldytų ar konfiskuotų dalį Kinijos milžiniško JAV skolos paketo.

Šis susirūpinimas Pekine atgaivino kalbas apie būtinybę iškelti šalies valiutos juanio pasaulinę įtaką ir taip sumažinti įprastinės prekybinės valiutos – dolerio – galią.  Kai kurie ekonomistai net siūlo idėją Kinijos kuriamą COVID-19 vakciną pardavinėti tik juaniais ar susitarimus doleriais apeiti naudojant skaitmeninę kiniškos valiutos versiją.

„Juanio internacionalizacija buvo laikoma geru turėti dalyku. Dabar tai jau tampa būtinybe“, – teigė buvęs Kinijos liaudies banko ekonomistas Shuang Dingas.

Galimas Kinijos ir JAV finansinis atsiejimas, pasak ekonomisto, tampa „aiškus, procesas jau vyksta“.

Nors mažai tikėtina, kad du didžiausi pasaulio ūkiai atsiskirs, JAV prezidento Donaldo Trumpo administracija bando įgyvendinti dalinį atsiejimą svarbiausiose srityse, tokiose kaip prekyba, technologijos ir finansinės operacijos.

Vašingtonas įvedė keletą baudžiamųjų priemonių, tarp kurių yra siūlymai apriboti JAV apskaitos taisyklių nesilaikančių Kinijos bendrovių veiklą ir kiniškų programėlių „TikTok“ bei „WeChat“ draudimas. Tikėtina, kad įtampa iki lapkričio 3 d. vyksiančių JAV rinkimų tik didės.

„Akivaizdus finansinis karas jau prasidėjo, tačiau kol kas pačios pavojingiausios taktikos dar nebuvo panaudotos“, – teigė valstybinės Kinijos socialinių mokslų akademijos ekonomistas Yu Yongdingas.

Ekonomisto teigimu, pati grėsmingiausia sankcija būtų Kinijos turimo JAV skolos paketo konfiskavimas – Pekinas turi išsipirkęs daugiau kaip 1 trln.  juanių vertės JAV valstybės skolos. Šis žingsnis būtų labai sunkiai įgyvendinamas ir tai padarytų žalos pačiam Vašingtonui, tačiau galimybė išlieka reali, ir Yu Yongdingas tvirtina, kad Kinija turėtų atlikti visus reikalingus namų darbus.

Didelė rizika

Akivaizdu, kad rizika yra milžiniška. Finansų analitikų teigimu, bet koks Vašingtono bandymas atkirsti Pekiną nuo dolerio sistemos ar Kinijos atsakomasis bandymas parduoti didelę dalį JAV skolos gali sukelti milžiniškas bangas finansų rinkose ir pakenkti pasaulio ekonomikai.

Kinijos vertybinių popierių komisijos vicepirmininkas Fang Xinghai teigė, kad Kinija bus pažeidžiama sulaukusi galimų JAV sankcijų, todėl turėtų kaip įmanoma anksčiau tam pasiruošti.

„Panašių dalykų atsitiko daugybei Rusijos verslų ir finansų institucijų“, – teigė pareigūnas.

Buvęs Kinijos valstybinės valiutų mainų administracijos Tarptautinių atsiskaitymų departamento vadovas Guan Tao taip pat tvirtino, kad Pekinas turėtų pasiruošti atsisiejimui.

„Mes turime psichologiškai pasiruošti, kad JAV gali išspirti Kiniją iš dolerių mainų sistemos“, – naujienų tarnybai „Reuters“ tvirtino ekspertas.

Praėjusį mėnesį parengtoje analizėje Guan Tao ragino paspartinti Kinijos juanio mainų sistemos naudojimą tarptautinėje prekyboje. Šiuo metu didžioji dalis Kinijos tarptautinių mainų vyksta doleriais per SWIFT sistemą, ir tai, kai kurių ekspertų teigimu, daro šalį pažeidžiamą.

Atsinaujinusios pastangos

Po 5 metų snaudulio Pekinas gaivina pastangas globalizuoti juanį.

Kinijos centrinis bankas praėjusį mėnesį paragino finansų institucijas išplėsti prekybą juaniais ir vietos valiutą naudoti tiesioginėms investicijoms. Banko vadovas Yi Gangas tvirtino, kad juanio internacionalizacija krypsta gera linkme, 2020 m. 36,7 proc. padaugėjus atsiskaitymų šia valiuta tarptautinėje prekyboje.  

Tačiau šis internacionalizacijos vajus yra ribojamas pačios Kinijos griežtos kapitalo kontrolės. Pasipriešinimo Kinija gali sulaukti ir iš valstybių, kurios pastaruoju metu kritikuoja Pekino valdžią dėl įvairių problemų, pradedant koronaviruso pandemijos sukėlimu, baigiant Honkongo demokratijos gniaužimu.

Yi Gango teigimu, juanio dalis tarptautiniuose užsienio valiutos rezervuose pirmą metų ketvirtį viršijo 2 proc. Valiuta birželį taip pat aplenkė Šveicarijos franką ir tapo penkta labiausiai naudojama valiuta tarptautiniuose atsiskaitymuose.

Vienas būdas paspartinti tarptautinius atsiskaitymus būtų susieti kai kurių eksporto prekių, kaip koronaviruso vakcina, kainas su juaniu. Kitas būdas galėtų būti skaitmeninį juanį naudoti tarptautinėse operacijose, susitariant su kitų valstybių centriniais bankais ir taip apeinant tokias atsiskaitymo sistemas kaip SWIFT.

Būtent dabar Kinija paspartino savo planus sukurti nepriklausomą skaitmeninę valiutą, o šalies centrinis bankas su kolegomis užsienyje šiuo metu yra užsiėmęs valiutų mainų susitarimų pasirašymu. 

2020 08 14 06:30
Spausdinti