Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 20 d.


IZRAELIS
Trečias raundas: Izraelyje prasidėjo visuotiniai rinkimai
BNS
Scanpix
Izraelyje vyksta visuotiniai rinkimai.

Izraelyje pirmadienį vyksta jau treti visuotiniai rinkimai per pastaruosius metus, per kuriuos ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu sieks nutraukti politinę krizę savo šalyje ir išsaugoti savo karjerą.

Rinkimų apylinkės atsidarė 7 val. vietos (ir Lietuvos) laiku, jos veiks iki 22 valandos. Pirmųjų rezultatų laukiama iškart pasibaigus rinkimams, o galutiniai rezultatai turėtų paaiškėti antradienio rytą.

Balsavimas vyksta likus vos dviem savaitėms iki dešiniųjų pažiūrų premjero teismo dėl įtariamos korupcijos pradžios, tačiau vėliausios apklausos rodo, kad jį tebepalaiko reikšminga dalis visuomenės. Tai leidžia daryti prielaidą, kad grumtynės tarp vyriausybės vadovo partijos „Likud“ ir centristinio bloko „Mėlyna ir balta“, vadovaujamo Benny Gantzo, vėl bus neprognozuojamos.

Abiem politinėms jėgoms beveik neabejotinai pritrūks daugumos Izraelio proporcinėje sistemoje, o nugalėtojui teks mėginti suburti koaliciją su keliomis mažesnėmis partijomis. Po ankstesnių rinkimų, įvykusių praėjusių metų balandį ir rugsėjį, nė vienam lyderiui nepavyko to padaryti, todėl išliko pavojus, kad šalis vėl atsidurs panašioje aklavietėje.

Kadangi absoliuti dauguma gyventojų iš 6,4 mln. balso teisę turinčių gyventojų yra apsisprendę, kurią stovyklą parems, panašu, kad rezultatai daugiausia priklausys nuo aktyvumo – taigi, visos partijos ragino savo šalininkus apsilankyti balsavimo punktuose.

Valdžioje nuo 2009 m. esantis B. Netanyahu sekmadienį pareiškė, remdamasis vidinėmis apklausomis, kad jo bendražygiai artėja prie pergalės ir gali pagaliau nutraukti politinę krizę. „Esame labai arti pergalės, – spaudos konferencijoje sakė ilgiausiai dirbantis Izraelio premjeras. – Išeikite iš namų ir balsuokite už „Likud“.“

Negalima tiesiog sėdėti namuose ir caksint liežuviu klausti: „Kas čia vyksta?“. Išeikite ir balsuokite.“

Bloko „Mėlyna ir balta“ lyderis ir buvęs kariuomenės vadas B. Gantzas savo ruožtu paragino šalininkus atiduoti savo balsus jo politinei jėgai  ir nutraukti nesutarimų kupiną B. Netanyahu valdymą. „Negalima tiesiog sėdėti namuose ir caksint liežuviu klausti: „Kas čia vyksta?“ – sekmadienį visuomeninio radijo eteryje kalbėjo B. Gantzas. – Išeikite ir balsuokite.“

Ketvirtas raundas?

Per balandį įvykusius rinkimus abi partijos laimėjo po 35 vietas parlamente, o rugsėjį „Mėlyna ir balta“ užsitikrino 33 mandatus, palyginti su „Likud“ gautais 32. Kelios dešiniosios politinės jėgos, įskaitant dvi ultraortodoksų žydų partijas, ankstesnį kartą bendrai laimėjusios 17 vietų, jau pažadėjo paremti B. Netanyahu.

Izraelio arabų mažumai atstovaujanti koalicija „Bendras sąrašas“ rugsėjį užsitikrino 13 mandatų ir parėmė B. Gantzą, kaip ir daugelis mažesnių kairiųjų partijų.

Sausį B. Netanyahu buvo oficialiai pareikšti kaltinimai dėl kyšininkavimo, sukčiavimo ir piktnaudžiavimo pasitikėjimu – taigi, jis tapo pirmuoju kaltinimų sulaukusiu pareigas einančiu Izraelio lyderiu. 70 metų politikas nuo kovo 17 dienos ginsis teisme nuo įtarimų, kad jis paėmė tūkstančius dolerių kainuojančių dovanų ir siūlė vienam žiniasklaidos magnatui naudingų reguliavimo pakeitimų mainais į premjerui palankius reportažus.

B. Netanyahu vadovauja „Likud“ jau beveik du dešimtmečius ir tebeturi labai jam ištikimų bendrapartiečių, todėl lengvai įveikė neseniai jam iššūkį metusį varžovą, norėjusį stoti prie partijos vairo.

Vyriausybės vadovas neigia visus jam mestus kaltinimus, tvirtindamas, kad prokurorai, žurnalistai ir kiti veikėjai surengė raganų medžioklę. Apklausos rodo, kad „Likud“ tebepalaiko daugelis izraeliečių.

Sausį JAV prezidentas Donaldas Trumpas pristatė prieštaringai vertinamą Artimųjų Rytų taikos planą, pateisinantį Izraelio įvykdytą gyvenviečių ir teritorijos ruožų aneksiją Vakarų Krante. Tokie Baltųjų rūmų šeimininko siūlymai išprovokavo palestiniečių įtūžį. JAV paramos įkvėptas B. Netanyahu agitavo už dar tūkstančių namų statybas žydų nausėdijose. Tarptautinė bendruomenė visas šias gyvenvietes laiko neteisėtomis.

B. Gantzas, karingas politikas, anksčiau vadovavęs Izraelio kariuomenei, taip pat palankiai įvertino D. Trumpo planą. Nors „Bendras sąrašas“ išreiškė palaikymą B. Gantzui, aljansas rinkimų kampanijos metu kritikavo D. Trumpo siūlymus, kuriuos tučtuojau atmetė palestiniečių lyderiai.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 03 02 09:32
Spausdinti