Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


Trečioji Ukrainos karo diena: paskutinės naujienos iš fronto
Alfa.lt
UNIAN

23.41 Pranešama, kad Kijevo šturmas intensyvėja - miesto centre ėmė leistis Rusijos oro desantininkų pajėgos.

...

23.29 Įvairūs šaltiniai praneša, kad Kijevo artimiausią valandą laukia itin galinga rusų ataka, kurios metu bus panaudoti visi turimi koviniai ištekliai. Šturmo smaigalyje turėtų būti kariai iš Čečėnijos, vadovaujami asmeniškai Čečėnijos lyderio Ramzano Kadyrovo.

...

21.31 Kijeve, Odesoje ir kituose Ukrainos miestuose vyksta mūšiai arba ruošiamasi akistatai su rusų kariais. Ypač įtempta situacija Kijeve – pranešama, kad į sostinę iš kelių pusių skuba įvairi karinė rusų technika, pačiame mieste sulaikomi persirengę rusų diversantai.

...

19.57 Anot ukrainiečių „Telegram“ kanalų ir žiniasklaidos, sutemus rusų kariai ėmė intensyviai veikti ir Charkove. Mieste girdėti šūviai, manoma, kad vyksta intensyvūs mūšiai.

19:48 Kijeve atsinaujino įtempti mūšiai, praneša ukrainiečių „Telegram“ kanalas „Osint Ukraine – Ukraine war report“.

...

18:53 Rusijos pajėgos užgrobė nebeveikiantį Berdiansko aerodromą netoli Mariupolio (pietinis frontas), praneša UNIAN.

18:24 Ukrainos Generalinis štabas išplatino rekomendacijas gyventojams, kaip stabdyti okupantų technikos kolonas. Pabrėžiamos tokios priemonės kaip kelio užvertimas medžiais (iš abiejų kolonos pusių), nepravažiuojami grioviai gyvenviečių prieigose ir (esant progai) technikos kolonas lydinčių degalų sunkvežimių atkirtimas ir sunaikinimas.

18:06 Kijevo prieigose (37 km) užfiksuota beveik 400 vienetų Rusijos karinės technikos kolona. Kol kas ji toliau nejuda.

17:24 Ukrainos pajėgų grupės „Šiaurė“ vadovybė praneša, kad į nelaisvę paimtas Rusijos 35-ios motošaulių brigados tankų bataliono vadas majoras Leonidas Ščetkinas. Kol kas jis yra aukščiausio rango į nelaisvę paimtas rusų karininkas.

17:03 Rusijos žiniasklaidoje pasirodė informacija, kad Zmeinyj saloje buvę ukrainiečių pasieniečiai gali būti gyvi ir išgabenti į Krymą kaip belaisviai. Ukrainos pusė šiuo metu mėgina gauti patvirtinimą.

16:55 Virš Odesos numuštas Rusijos lėktuvas Su-30, praneša visuomeninė organizacija Nacionalinio pasipriešinimo štabas.

16:30 Kelyje Iziumas–Charkivas Rusijos pajėgos apšaudė keleivinį autobusą. 1 žmogus žuvo, 14 sužeisti, pranešė Iziumo savivaldybė.

16:18 Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba pareiškė, kad pradėtas pasiruošimas Rusijos atjungimui nuo SWIFT sistemos. Kiti šaltiniai šios informacijos kol kas nepatvirtina.

16:15 Ukrainos Karinės jūrų pajėgos praneša, kad Juodojoje jūroje Rusijos karo laivas per klaidą numušė Rusijos lėktuvą. Rusija informacijos nepatvirtina.

15:31 UNIAN praneša, kad pažeista Kijevo vandenvietės užtvanka, šliuzai. Milžiniški vandens kiekiai liejasi į Irpenės upės slėnį, gali būti užlietos net per keliasdešimt kilometrų nutolusios gyvenvietės.

15:09 Ukrainos vidaus reikalų ministras Denisas Monastirskis: Kijeve savanoriams buvo išdalinta 25 tūkst. automatų, 10 mln. šovinių, raketinių ir rankinių granatų.

...

15:06 Rusijos pajėgos puola Charkivą. Smūgiai tenka gyvenamiesiems rajonams.

...

14:52 Ukrainos saugumo tarnyba pranešė turinti informaciją apie okupuotame Donecke ruošiamą išpuolį, panaudojant nuodingas medžiagas. Ukrainiečių teigimu, Rusijos slaptosios tarnybos ketina dėl to apkaltinti Ukrainą.

14:28 Ukrainos pasieniečių vadas Sergejus Deineka parašė laišką jau buvusiam savo kolegai Baltarusijoje. Paskutiniai laiško žodžiai: „Mes nugalėsime! Būkite prakeikti, gyvuliai!“. Šitaip Ukrainos pasieniečiai išreiškė „dėkingumą“ Rusijos agresijoje dalyvaujantiems kolegoms baltarusiams.

14:12 Ukrainos kariuomenė praneša, kad ties Černigovu sunaikinta okupantų technikos kolona. Teigiama, kad Rusija prarado 20 įvairios technikos vienetų.

13:58 Nyderlandai artimiausiu metu išsiųs į Ukrainą 200 „Stinger“ kompleksų. Tai patvirtino šalies Gynybos ministerija.

13:51 Černygove apšaudytas daugiabutis.

...

13:44 Achtyrkoje (Sumų sritis) Rusijos pajėgos bombardavo ir sunaikino Ukrainos karinio dalinio kompleksą. Gyvenvietę vis dar kontroliuoja ukrainiečiai.

13:22 Kijevo meras Vitalijus Kličko paskelbė, kad naktinės Rusijos pajėgų atakos atremtos ir šiuo metu mieste naikinamos tik nedidelės diversantų grupės.

13:12 Poltavos meras Aleksandras Mamajus informavo, kad šioje srityje ukrainiečių savanoriai numušė 4 priešininko dronus. Gyventojų prašoma padėti savanoriams miegmaišiais, kaloringu maistu ir komunikacijos priemonėmis.

12:51 Aukščiausiosios Rados deputatas Aleksejus Gončarenka paragino Čerinogovo srities gyventojus nuiminėti visus kryptį arba vietovę nurodančius kelio ženklus. Pasak jo, Ukrainos kariškių duomenimis, okupantai dažniausiai orientuojasi pagal senus sovietinius karinius žemėlapius ir nerasdami nuorodų keliuose, dažnai pasiklysta.

12:43 Ukrainos saugumo tarnyba paneigė informaciją apie Broduose (Lvivo sritis) išsilaipinusius rusų desantininkus.

12:38 Luhansko srities administracija praneša, kad okupantai užgrobė 3 gyvenvietes – Luhanskają, Krymskają ir Markovką.

12:33 Ukrainos Sausumos pajėgos skelbia apie naują Rusijos dezinformacijos bangą – Ukrainos kariškių artimieji sulaukia žinučių ir net skambučių su melagingais pranešimais, kad kariai žuvo arba paimti į nelaisvę.

12:33 Lenkijos ir Ukrainos pasienyje vis dar driekiasi karo pabėgėlių eilės.

...

12:15 Ukrainos sveikatos apsaugos ministerija praneša, kad iki šiol nuo agresoriaus rankos žuvo 198 ir sužeisti 1115 taikūs Ukrainos gyventojai.

11:58 Pasirodė vaizdo įrašas, kuriame matyti rusiškos raketos pataikymas į daugiabutį Kijeve. Ukrainos kariškių nuomone, raketa greičiausiai taikyta į Žulianų oro uostą, esantį beveik už 2 kilometrų.

...

11:55 Ukrainos Gynybos ministerija pateikia tokius skaičius apie Rusijos lig šiol patirtus nuostolius: 14 lėktuvų, 8 sraigtasparniai, 102 tankai, 536 šarvuočiai, 15 artilerijos pabūklų, 1 BUK kompleksas, 3500 kareivių.

11:47 Lvivo meras pranešė, kad netolimame Brodų rajone išsilaipino apie 60 rusų desantininkų, kuriuos nedelsiant atakavo ukrainiečiai. Šiuo metu desantininkai mėgina trauktis į miškingą vietovę, kad išvengtų sunaikinimo.

...

11:42 Naujienų agentūra UNIAN praneša, kad naktį Kijevo priemiesčiuose civiliai gyventojai „Molotovo kokteiliais“ sudegino nenurodomą skaičių rusų karinės technikos. Teigiama, kad į nelaisvę gyventojai paėmė rusų kareivius, kuriuos perdavė ukrainiečių kariškiams.

11:10 Ukrainos premjero pavaduotoja Irina Vereščiuk kreipėsi į Tarptautinę Raudonojo Kryžiaus organizaciją, kad organizuotų operaciją nukautų Rusijos karių kūnams išvežti į Rusijos Federaciją. „Rusija nežino, kiek jų karių žuvo. Jų – tūkstančiai“,– sakė ji.

Pranešama, kad rusų daliniai artinasi prie Balaklijos miesto (Charkovo regionas).

10:50 Ukrainos politikas Aleksejus Gončarenko pranešė apie Lvivo regione bandantį nusileisti rusų desantą.

Ukrainos prezidento patarėjas Myhailas Poliakas teigia, kad per pastarąsias 24 val. Rusijos pajėgos nė kiek nepasistūmėjo į priekį.

10:35 Kijevo meras Vitalijus Kličko pranešė, kad nuo šiol Kijevo metro nutraukiami traukinių reisai, jis bus naudojamas tik slėptuvėms. Ankstų rytą puolimas Ukrainos sostinėje nuslopo, tačiau baiminamasi, kad gali bet kada atsinaujinti.

Pranešama, kad visoje Ukrainoje padaugėjo rusų karių, persirengusių ukrainiečių karinėmis uniformomis ir naudojančių karines transporto priemones, panašias į Ukrainos ginkluotųjų pajėgų.

Kaip teigia „Nexta“, visi tiltai Kijeve šiuo metu yra kontroliuojami ukrainiečių.

„Nexta“
Černigovo gyventojai ruošiasi susidūrimams su rusų kariais.

Britų televizijos „Sky News“ žiniomis, maždaug 30 valstybių paskelbė apie ginklų perdavimą Ukrainai.

09:02 Ukrainos užsienio reikalų ministas Dmytro Kuleba pasmerkė Kijeve naktį vykusias kautynes ir pakartojo reikalavimą pasaulio valstybėms visiškai izoliuoti Rusiją bei sugriauti jos ekonomiką. Kol kas apie Kijevo gyvenamajame rajone sprogmens apgriautame name žuvusius asmenis nepranešama.

08:58 Pranešama apie sprogimus Gostomelio oro uoste.

08:31 Kijeve tęsiasi kautynės, pranešama, kad aktyviausi susirėmimai vyksta rytinėse miesto dalyse.

8:02 Ternopilio oro uoste kilo gaisras.

7:09 „Nexta“ praneša, kad nė vienas iš didžiųjų Ukrainos miestų neatiteko rusams, nors šeštadienio ryte oro pavojaus sirenos skambėjo šešiuose miestuose: Lutske, Rivnėje, Lvive, Čerkasuose, Umanėje ir Chersone.

3:23 Ukrainos priešlėktuvinė gynyba Vasilkyvo rajone (Kijevo sritis) numušė rusų lėktuvą „Il-76“ su desantininkais.

2022 02 26 07:51
Spausdinti