Meniu
Prenumerata

antradienis, spalio 1 d.


Tryliktoji Ukrainos karo diena: naujausios žinios iš fronto
Alfa.lt
Facebook

19:56 Odesa ruošiasi gynybai. Meras Genadijus Truchanovas pažadėjo, kad miestas laikysis „iki mirties“.

19:29 Ukrainos Generalinis štabas praneša, kad Kijevo šturmui į miesto prieigas perdislokuojama apie 1000 „Wagner“ samdinių.

19:27 Ukrainos Gynybos ministerijos duomenimis, rusų kareiviams uždrausta nutraukti profesionalios tarnybos sutartis.

19:25 JAV Gynybos departamento vertinimu, Ukrainos kare žuvo 2 – 4 tūkst. rusų kareivių, praneša pravda.com.ua.

19:24 Snihirivkoje (Mikolaivo sritis) į nelaisvę paimta iškart 10 rusų kareivių praneša UNIAN.

19:02 Ukrainos pasienio tarnyba praneša, kad nuo karo pradžios į šalį kautis su okupantais grįžo apie 160 000 ukrainiečių vyrų.

18:40 Jungtinės Tautos paneigė informaciją, kad būstinės darbuotojams uždrausta vartoti žodį „karas“ kalbant apie karą Ukrainoje.

18:23 Rados „Liaudies tarnas“ (prezidento partija) frakcijos pirmininkas Davidas Arachamija paskelbė, kad už trofėjinius Rusijos lėktuvus bus mokama po 1 mln. dolerių, o straigtasparnius – 0,5 mln. dolerių premija.

18:20 Ukrainos kariuomenė praneša, kad į savanorių gretas stojo ir buvęs Sakartvelo gynybos ministras Iraklijus Okruašvilis.

17:43 Pasirodžius informacijai apie garsios kolaborantės N. Poklonskajos kelionę į okupuotą Chersoną, ukrainiečių verslininkas Sejaras Kuršutovas paskelbė 100 000 dolerių premiją tam, kas ją sugaus ir perduos Ukrainos saugumo tarnybai.

17:35 Leidinio „The Irish Times“ teigimu, Jungtinių Tautų būstinės darbuotojams uždrausta naudoti žodžius „karas“ ir „invazija“, kalbant apie karą Ukrainoje. Juos siūloma keisti žodžiu „konfliktas“. Taip pat darbuotojams neleidžiama dėtis rėmelių su Ukrainos vėliava ant savo nuotraukų socialiniuose tinkluose.

17:16 „Reporteriai be sienų“ praneša, kad nuo karo pradžios iš Rusijos pasitraukė bent 150 žurnalistų. Jų darbas šalyje neįmanomas dėl griežtų bausmių (iki 15 metų kalėjimo) už valstybinės cenzūros pažeidimus.

17:12 Mikolaivo administracijos vadovas V. Kimas praneša, kad Rusijos pajėgos telkiasi dideliam miesto puolimui.

...

17:11 Interviu JAV kanalui ABC prezidentas V. Zelenskis pareiškė, kad yra pasirengęs „diskutuoti“ su Rusija dėl saugumo garantijų Krymui ir okupuotoms Donbaso teritorijoms, tačiau atsisako „kapituliuoti“.

16:55 Ukrainos Sausumos pajėgos paskelbė rusų tanko ir šarvuočio sunaikinimo vaizdus.

...

16:53 Japonija perduoda Ukrainai šarvinių liemenių, šalmų ir kitos gynybinės ekipiruotės. Tai pirmas kartas Japonijos istorijoje, kai ji kitai valstybei teikia karinę pagalbą.

16:41 Kyjivo karinės administracijos vadovas N. Žirnovas praneša, kad Ukrainos sostinė ruošiasi gintis apsupties sąlygomis. Gynėjams vis dar tiekiami ginklai ir amunicija, statomi įtvirtinimai. Jei Rusijos pajėgoms pavyktų apsupti miestą, numanoma, kad pagrindiniai jų smūgiai būtų suduoti keturiomis kryptimis.

16:11 Rusijos pajėgos apšaudė ir sugriovė Iziumo (Charkivo sritis) ligoninę, praneša miesto administracija.

16:08 Charkivo ekoparke rusų kareiviai nušovė 2 civilius, kurie šėrė parke laikomus gyvūnus. Apie tai pranešė ekoparko vadovybė.

16:02 UNIAN, remdamasi vietos gyventojų pranešimais, teigia, kad Mikolaivo pakraštyje okupantai apšaudė vaikų namams priklausantį mikroautobusą. Žuvo 3 vaikų namų darbuotojos.

15:44 Jungtinė Karalystė, Kanada ir Nyderlandai pažadėjo toliau tiekti Ukrainai karinę paramą, praneša Ukrinform.

15:41 Rusijos oficiozas RIAN praneša, kad į Ukrainą „dalinti humanitarinės pagalbos“ nuvyko Natalija Poklonskaja. Moteris išgarsėjo 2014 m., kai aktyviai palaikė Krymo aneksiją ir buvo okupantų paskirta vadovauti Krymo prokuratūrai.

RIAN
N. Poklonskaja.

15:21 Rados žmogaus teisių įgaliotinio tarnybos duomenimis, nuo karo pradžios Ukrainoje žuvo 41 vaikas, 76 sužeisti.

15:03 Charkivo meras pranešė, kad gavo žinutę, kurioje bandyta jį papirkti. Žurnalistams jis parodė susirašinėjimą su okupantais. Meras jiems parašė vienintelę žinutę: „Eik na*ui!“.

14:52 Ukrainos policija pirmą kartą skelbia savo karo nuostolius: 22 žuvę, 88 sužeisti, 7 dingę be žinios, 3 patekę į nelaisvę.

14:51 Oleškų (Chersono sritis) gyventojai protestavo prieš okupantus.

...

14:36 Buvęs Irpinio meras V. Krapliukas skelbia, kad Irpinį, Bučią ir Hostomelį visiškai kontroliuoja Rusijos pajėgos. Kareiviai neišleidžia iš miestų civilių ir neleidžia tiekti jiems humanitarinės pagalbos.

14:30 NEXTA praneša, kad Charkivą ginantys „Azovo“ pulko kariai kątik gavo prieštankinius kompleksus NLAW.

14:17 UNIAN, remdamasi šaltiniais Baltarusijoje, praneša, kad link Gomelio juda sunkvežimių kolona, gabenanti mažiausiai 20 raketų kompleksams „Iskander“.

14:14 Evakuacija iš Sumų nutraukta, Rusijos pajėgos atidengė ugnį. Iš miesto spėjo išeiti tik vienas humanitarinis konvojus, praneša UNIAN.

13:59 Ukrainos prezidento administracija praneša, kad pagrindinės Rusijos pajėgų puolimo kryptys šiuo metu yra Kijevas, Sumai, Černihivas, Charkivas, Mikolaivas ir Zaporižė. Visomis kryptimis priešas stabdomas ir patiria didelių nuostolių.

13:48 Ukrainos kariuomenė išplatino vaizdo įrašą, kuriame kaip teigiama, Rusijos šarvuotis sušaudo taikių gyventojų automobilį Kijevo srityje.

...

13:46 Ukrainos VRM praneša, kad nuo Rusijos pajėgų ugnies nukentėjo jau 4 diplomatinės atstovybės – Graikijos, Slovėnijos, Azerbaidžano ir Albanijos.

13:44 Gomelyje (Baltarusija) pastebėtas link Ukrainos karinę techniką vežantis geležinkelio sąstatas. UNIAN teigimu, tai Rusijos desantininkų tankai ir šarvuočiai.

13:36 Pravda.com.ua praneša, kad karo metu į Siriją du kartus skrido Rusijos Gynybos ministerijos lėktuvas. Manoma, kad juo gabenami Sirijoje užverbuoti kovotojai.

13:24 Ukrainos saugumo tarnyba praneša, kad dėka gyventojų suteiktos informacijos, Kijevo srityje sunaikinta Rusijos pajėgų kolona.

13:15 Vokietijos Generalinė prokuratūra pradėjo tirti Rusijos karo nusikaltimus Ukrainoje, praneša Ukrinform.

13:04 Jungtinių Tautų duomenimis, Ukrainą jau paliko 2 mln. karo pabėgėlių.

12:44 Berdianske (Zaporižės sritis) rusų kareiviai užėmė vietos radijo stotį „Azovskaja volna“, pranešė srities karinė administracija.

12:40 Ukrainos VRM praneša, kad Rusijos pajėgos atsisako atsiimti žuvusių kareivių kūnus ir nesutinka derėtis dėl rusų belaisvių, kurių egzistavimo apskritai nepripažįsta.

12:25 Ukrainos kariuomenė praneša, kad Rusijos pajėgos pradėjo Mariupolio puolimą ta kryptimi, kur buvo numatytas humanitarinis koridorius.

12:23 Prezidentas V. Zelenskis pareiškė, kad kaltė už taikių gyventojų mirtis tenka okupantams, tačiau atsakomybė už jas tenka ir tiems, kas neužtikrino Ukrainai saugaus dangaus.

12:05 Visuomenės nuomonės apklausos rodo, kad pergale kare tiki 78 proc. ukrainiečių.

11:52 UNIAN praneša, kad ties Mirhorodu (Poltavos sritis) įvyko mūšis, kurio metu Rusijos pajėgos atsitraukė, palikusios karinę techniką.

11:44 Naujausiais Sumų prokuratūros duomenimis, per šios nakties apšaudymą žuvo 19 suaugusiųjų ir 2 vaikai.

11:28 Mikolaivo administracijos vadovas Vitalijus Kimas skelbia, kad miesto gynėjai sulaukė pastiprinimo ir jau šiandien pereis į kontrpuolimą.

10:49 Irpinio meras Aleksandras Markušinas sulaukė okupantų pasiūlymo pasiduoti, į kurį atsakė neigiamai. Žinutėje užsimenama, kad pasidavęs jis galėtų net praturtėti, praneša pravda.com.ua.

10:45 Ukrainos VRM praneša, kad Rusija koncentruoja pjėgas Kijevo šturmui. Ukrainiečių daliniai stengiasi stabdyti ir naikinti atvykstančias kolonas.

10:33 Prasidėjo taikių gyventojų evakuacija iš Sumų.

...

10:11 Kyjivo srityje apšaudytas civilius evakavęs autobusas, 3 žmonės sužeisti.

10:05 Ukrainos muftijus Saidas Ismagilovas paragino Rusijos musulmonus sukilti prieš Rusiją.

...

09:55 Rusijos raketos Charkive sugriovė Albanijos konsulatą. Aukų nėra, praneša pravda.com.ua.

09:53 Ukrainos Laikinai okupuotų teritorijų reintegracijos ministerija skelbia, kad sutarta dėl humanitarinio evakuacijos koridoriaus iš Sumų į Poltavą. Baiminamasi Rusijos pajėgų provokacijų.

09:38 Šiąnakt Rusijos aviacija 2 kartus bombardavo Ochtyrką (Sumų sritis).

...

09:15 Ukrainos Generalinis štabas pateikia tokius Rusijos pajėgų nuostolius: 12 000 kareivių, 303 tankai, 1036 šarvuočiai, 120 artilerijos sistemų, 56 salvinės ugnies kompleksai, 48 lėktuvai, 80 sraigtasparnių, 474 automobiliai, 3 laivai ir kateriai.

08:48 Mikolaive per šios nakties apšaudymą žuvo 4 žmonės, praneša Ukrinform.

08:45 Charkive per šios nakties apšaudymą žuvo 4 žmonės, praneša NEXTA.

08:31 Sumuose per šios nakties apšaudymą žuvo 7 suaugę ir 2 vaikai.

...

08:25 Prezidento V. Zelenskio nurodymu, ukrainiečių kariai atšaukiami iš visų tarptautinių taikos palaikymo misijų.

08:02 Ukrainos Generalinis štabas praneša, kad dauguma geriausiai parengtų Rusijos dalinių yra sutelkti KYjivo šturmui.

07:58 Apytikrė žala Ukrainos infrastruktūros objektams pasiekė 10 mlrd. dolerių, skelbia NEXTA.

07:54 Ukrainos karinė žvalgyba praneša, kad nukautas Rusijos generolas majoras Vitalijus Gerasimovas.

07:52 Už Ukrainą kautis atvažiavęs škotas įrašė kreipimąsį.

...

07:48 Ukrainos VRM skelbia, kad išaugus rusų belaisvių kiekiui, ieškoma vietos, kur juos būtų galima saugoti centralizuotai.

07:40 Ukrainos Generalinis štabas praneša, kad Sumų, Charkivo ir Černihivo srityse fiksuojama vis daugiau okupantų nusikaltimų prieš civilius. Rusų kareiviai masiškai marodieriauja ir smurtauja prieš taikius gyventojus.

2022 03 08 07:46
Spausdinti