Meniu
Prenumerata

šeštadienis, liepos 27 d.


PROTESTAS ISPANIJOJE
Tūkstančiai ispanų protestavo prieš amnestiją katalonų separatistams
BNS
Scanpix
Protestas prieš Pedro Sanchezo vyriausybę ir jos susitarimus su Katalonijos separatistų partijomis dėl amnestijos įstatymo.

Ispanijos opozicinės partijos sekmadienį Madride surengė demonstraciją prieš galimą amnestiją katalonų separatistams, kurie 2017 metais nesėkmingai siekė Katalonijos atsiskyrimo nuo Ispanijos.

Policijos duomenimis, į Liaudies partijos (PP) kvietimą susirinkti sostinės centrinėje Ispanijos aikštėje atsiliepė apie 45 tūkst. žmonių.

Amnestijos įstatymo projektas, kurio mainais už paramą ministro pirmininko Pedro Sanchezo koalicijai reikalauja Katalonijos partijos, antradienį bus pateiktas Ispanijos parlamento žemiesiems rūmams.

Patvirtinus ir priėmus šį įstatymą (o tai gali užtrukti kelis mėnesius), būtų užkirstas kelias teisiniams veiksmams prieš šimtus Katalonijos aktyvistų, kurie yra tiriami arba kuriems pateikti kaltinimai dėl jų vaidmens 2017 metais bandant paskelbti nepriklausomą Katalonijos valstybę.

Sekmadienio eitynėse dalyvavo dešiniosios opozicinės Liaudies partijos (PP) lyderis Alberto Nunezas Feijoo, ekspremjeras Mariano Rajoy ir Madrido regiono vadovė Isabel Diaz Ayuso.

Minia nešė daugybę Ispanijos ir Europos Sąjungos vėliavų, taip pat plakatus su užrašais „Amnestijai – ne“ ir „Sanchezas išdavikas“.

64-erių Silvia Sobral teigė, kad atėjo protestuoti prieš „šią išdavikišką vyriausybę“, kuri nori „sunaikinti ispanų tautą“.

Ji pareiškė, kad buvusio Katalonijos prezidento Carleso Puigdemont'o galimas sugrįžimas yra „įžeidimas“, nebent jis grįžtų „į kalėjimą“.

Siekdamas išvengti baudžiamojo persekiojimo, C. Puigdemont'as pabėgo iš Ispanijos ir dabar gyvena Belgijoje. Amnestija leistų jam grįžti į Ispaniją, nors daugelis šalies gyventojų laiko jį valstybės priešu.

72-erių Diego Garcia nuomone, nepriimtina suteikti malonę „žmonėms, kaltiems dėl gryno ir paprasto terorizmo“.

Kraštutinių dešiniųjų partijos „Vox“ taip pat surengė daug protestų prieš amnestijos įstatymo projektą, kai kurie iš jų peraugo į smurtinius susirėmimus, ypač prie Socialistų partijos būstinės.

Pernai lapkritį Ispanijos ministru pirmininku ketveriems metams tapo P. Sanchezas.

Dviejų Katalonijos separatistų partijų, kurios mainais už savo balsus reikalavo prieštaringai vertinamo amnestijos Katalonijos separatistams dėl nepavykusio 2017 metų bandymo paskelbti nepriklausomybę susitarimo, parama buvo labai svarbi, kad nuo 2018 metų vyriausybei vadovaujantis P. Sanchezas laimėtų balsavimą dėl pasitikėjimo.

2024 01 28 18:30
Spausdinti