Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


JUODKALNIJA
Tūkstančiai žmonių mitingavo Juodkalnijoje, reikalaudami pirmalaikių rinkimų
BNS
Unsplash

Juodkalnijos sostinėje susirinkę keli tūkstančiai žmonių ketvirtadienį ragino surengti pirmalaikius rinkimus ir atšaukti prieštaringai vertinamą įstatymą, apribojusį prezidento galias, Balkanų šaliai išgyvenant gilią politinę krizę.

Protestą organizavo patriotiniu save vadinantis judėjimas „Ima nas“ („Mūsų daug“), kurį rėmė prezidento Milo Djukanovičiaus Demokratinė socialistų partija (DPS) ir jos sąjungininkai.

Prie parlamento susirinkę protestuotojai mojavo Juodkalnijos vėliavomis ir nešė plakatus su užrašais „Norime rinkimų“ ir „Mūsų daug, už Juodkalniją, už ES“.

Tai buvo antrasis tokio pobūdžio mitingas šį mėnesį.

Neramumai Juodkalnijoje paaštrėjo po to, kai 2020 metų rinkimuose Bažnyčios remiama koalicija patyrė istorinį pralaimėjimą DPS.

Šiais metais žlugo dvi vyriausybės.

Rugpjūčio mėnesį ministro pirmininko Dritano Abazovičiaus provakarietiškos mažumos vyriausybei nepavyko atlaikyti nepasitikėjimo balsavimo parlamente.

Tai įvyko kelias savaites trunkančios politinės įtampos fone po to, kai vyriausybė pasirašė prieštaringai vertinamą susitarimą su Serbijos Ortodoksų Bažnyčia (SPC), kuriame numatyta šimtams SPC priklausančių bažnyčių, vienuolynų ir kito turto reguliavimo sistema.

M. Djukanovičius, Juodkalnijos nepriklausomybės architektas, ir kai kurie jo tautiečiai kaltina SPC tarnaujant Serbijos interesams.

Rugsėjo mėnesį M. Djukanovičius siekė surengti pirmalaikius rinkimus ir atmetė prorusiško Demokratinio fronto vadovaujamos partijų grupės reikalavimą paskirti buvusį aukščiausio rango diplomatą Miodragą Lekičių kandidatu į ministrus pirmininkus.

Krizė paaštrėjo šio mėnesio pradžioje, kai įstatymų leidėjai pakeitė prezidento įgaliojimus mažinantį įstatymą, siekdami priversti M. Djukanovičių paskirti M. Lekičių.

Tačiau M. Djukanovičius pavadino teisės aktą nekonstituciniu ir pareiškė, kad įstatymų leidėjai turėtų balsuoti dėl jo dar kartą.

Tuo metu šalies konstitucinis teismas, kuris paprastai galėtų priimti sprendimą šiuo klausimu, nefunkcionuoja, parlamento nariams negalint susitarti dėl jo sudėties, o tai taip pat kursto krizę.

Juodkalnija yra NATO narė ir kandidatė įstoti į Europos Sąjungą.

Ši 620 000 gyventojų turinti šalis 2006 metais paskelbė nepriklausomybę nuo Serbijos.

Tačiau trečdalis Juodkalnijos gyventojų save laiko serbais, o kai kurie mano, kad Juodkalnija neturėtų būti atskira valstybė.

2022 11 18 11:47
Spausdinti