Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


LOTYNŲ AMERIKA
Tūkstančiai žmonių Peru sostinėje surengė milžinišką antivyriausybinį protestą
BNS
Scanpix
Protestai Limoje.

Tūkstančiai žmonių ketvirtadienį Peru sostinėje Limoje surengė didžiulį antivyriausybinį protestą, kurio metu kilo susirėmimų su policija, o šalies pietiniuose regionuose padidėjo daugiau kaip mėnesį trunkančių smurtinių protestų aukų skaičius.

Naujienų agentūros AFP žurnalistai matė, kaip kai kurie Limoje protestuojantys asmenys, reikalaujantys prezidentės Dinos Boluarte atsistatydinimo ir naujų rinkimų, mėtė akmenis ir butelius į pareigūnus.

Policija buvo priversta laikinai atsitraukti, o vėliau užsidengė riaušių skydais ir ėmė naudoti ašarines dujas.

Mažiausiai du žmonės buvo sužeisti.

Netoli centrinės San Martino aikštės užsiliepsnojo vienas pastatas, nors iš karto nebuvo aišku, kokiu būdu tai įvyko.

Nuo gruodžio pradžios, kai nuo pareigų buvo nušalintas prezidentas Pedro Castillo, Peru krečia protestai, nors iki šiol smurtiniai susirėmimai vyko tik šalies pietuose ir rytuose.

Vietos televizija parodė, kad pietiniame Arekipos mieste anksti ketvirtadienį apie 1 000 protestuotojų bandė šturmuoti oro uostą, bet policija juos išvaikė ašarinėmis dujomis.

Vėliau Peru žmogaus teisių ombudsmenas paskelbė, kad Arekipoje žuvo vienas žmogus. Trečiadienį per susirėmimus žuvo du žmonės.

Po šių incidentų visoje šalyje per protestus žuvusių žmonių skaičius padidėjo iki 45.

Limoje susirinkę protestuotojai, daugiausiai iš Andų regionų, pajudėjo iš kelių sostinės vietų, norėdami iki ketvirtadienio vakaro patekti prie itin saugomų prezidento rūmų.

„Dina, klausyk, tauta tavęs išsižada“, – skandavo jie. Kiti protestuotojai ragino nužudyti prezidentę.

„Esame čia, kovojame už savo teisingą tikslą. Norime, kad jie uždarytų Kongresą“, – AFP sakė Ayda Aroni, atvykusi iš Ajakučo, esančio už 330 km į pietryčius nuo Limos.

„Esame atstumti, jie teigia, kad esame vandalai, vadina mus teroristais, o mes reikalaujame savo teisių“, – pridūrė ji.

„Atvykau į Limą ginti šalies, nes korupcijos yra pernelyg daug. Dina mums neatstovauja. Ketiname pasilikti savaitę ir tęsti protestus“, – sakė Demetrio Jimenezas, atvykęs iš Puno, esančio netoli Bolivijos sienos.

Protestuotojai taip pat bandė užimti turistų pamėgtą Kusko oro uostą, bet jis buvo uždarytas. Panašios demonstracijos vyko Puno, Huanuko, Taknos regionuose.

Vėlų ketvirtadienio vakarą šalies prezidentė paragino palaikyti dialogą.

Per valstybinę televiziją ji pareiškė, kad nepavargs ieškoti taikių būdų šaliai judėti į priekį, ir pridūrė, kad „smurto aktai, kilę gruodį ir dabar, sausį, neliks nenubausti“.

Pasirengęs „atiduoti gyvybę“

Protestuotojai Limoje, nepaisydami nepaprastosios padėties, kuri buvo paskelbta siekiant palaikyti tvarką, stengiasi toliau daryti spaudimą vyriausybei.

Ketvirtadienį nepaprastoji padėtis buvo paskelbta dar trijuose regionuose, tad ji dabar galioja beveik trečdalyje šalies teritorijos.

„Gatvėse yra 11 800 policijos pareigūnų... Turime daugiau kaip 120 mikroautobusų ir 49 karines transporto priemones, taip pat dalyvauja ginkluotosios pajėgos“, – ketvirtadienį teigė policijos viršininkas Victoras Zanabria.

Tačiau demonstrantai nesiliauja protestavę.

„Limoje kova turi didesnį svorį. Kai mus tramdo mūsų regionuose, niekas apie tai neužsimena“, – sakė 30-metis kaimo gyventojas iš Andahuailaso Kusko regione Abdonas Felixas Floresas.

A. F. Floresas pridūrė, jog yra pasirengęs „atiduoti gyvybę“, kad vyktų pokyčiai.

„Mes atvykome organizuotai, kad užimtume Limą, paralyžiuotume Limą, kad būtume išgirsti“, – teigė žemės ūkio inžinierius Jesusas Gomezas iš Čiumbivilkaso, taip pat esančio Kusko regione.

Masinės demonstracijos prasidėjo gruodžio pradžioje, kai P. Castillo buvo nušalintas nuo pareigų už tai, kad bandė paleisti Kongresą ir valdyti savo įsakais, siekdamas užkirsti kelią balsavimui dėl apkaltos jam.

60 metų D. Boluarte prieš tai buvo viceprezidentė, tačiau gruodžio 7-ąją nušalinus P. Castillo nuo pareigų perėmė prezidento postą.

P. Castillo figūruoja keliose sukčiavimo bylose; jis buvo suimtas ir apkaltintas maištu.

2023 01 20 11:13
Spausdinti