Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


VIDURŽEMIO JŪRA
Turkija kritikuoja ES dėl ginklų embargo Libijai
BNS
Scanpix
K. Haftaro vadovaujamos Libijos nacionalinės armijos karys.

Turkija pirmadienį užsipuolė Europos Sąjungos sprendimą taikyti sankcijas vienai jos bendrovių už įtariamą Jungtinių Tautų ginklų embargo Libijai pažeidimą ir tokį sprendimą pavadino „itin nevykusiu“.

„Tokiu metu, kai stengiamasi mažinti įtampą rytinėje Viduržemio jūros dalyje, tokio neteisingo sprendimo priėmimas yra itin nevykęs“, – sakoma Užsienio reikalų ministerijos pareiškime.

Jame priduriama, kad sprendimas „neturi vertės“ Turkijai.

Kaip naujienų agentūrai AFP sakė diplomatiniai šaltiniai, ES užsienio reikalų ministrai pirmadienį per susitikimą Briuselyje sutarė taikyti sankcijas trims bendrovėms: vienai turkų, vienai kazachų ir vienai jordaniečių.

Sankcijos numato bet kokio šių bendrovių turto Europos Sąjungoje įšaldymą, šių bendrovių atskyrimą nuo ES finansų rinkų ir draudimą joms turėti verslo reikalų su bet kuo Bendrijoje.

Sankcijos taip pat įvestos dviem asmenims už žmogaus teisių pažeidimus Libijoje, kur Jungtinių Tautų pripažįstamą vyriausybę Tripolyje puola konkuruojančios administracijos šalies rytuose vadovas Khalifa Haftaras.

ES vykdo karinio jūrų laivyno misiją prie Libijos krantų, kurios užduotis yra užtikrinti embargą ir rinkti žvalgybinę informaciją apie pažeidėjus.

Tačiau nusitaikymas į Turkijos bendrovę gali dar labiau padidinti įtampą tarp Ankaros ir ES po pastarojo meto ginčo rytinėje Viduržemio jūros dalyje dėl naftos ir dujų išteklių.

ES sako, kad turkų bendrovės „Avrasya Shipping“ laivas „Cirkin“ pažeidė ginklų embargą šių metų gegužę ir birželį nugabendamas į Libiją karinius krovinius.

Kitos minėtos bendrovės yra Kazachstano krovinių gabenimo oru įmonė „Sigma Airlines“ ir Jordanijos laivybos įmonė „Med Wave Shipping“.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 09 22 10:20
Spausdinti