Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


GRŪDŲ TIEKIMO TRIKDŽIAI
Turkija organizuos Rusijos, Ukrainos ir JT derybas dėl grūdų eksporto
BNS
Pexels

Rusijos ir Ukrainos delegacijos trečiadienį susitiks Stambule aptarti galimybių atnaujinti dėl karo įstrigusį grūdų gabenimą Juodąja jūra, pranešė Turkijos gynybos ministras Hulusi Akaras.

Keturšaliame susitikime taip pat dalyvaus Jungtinių Tautų pareigūnai, siūlę atnaujinti grūdų gabenimą saugiais koridoriais iš Rusijos pajėgų užblokuotų Ukrainos uostų, sakoma antradienį paskelbtame H. Akaro pranešime.

H. Akaras nepatikslino, kas atstovaus kiekvienai pusei.

„Turkijos, Rusijos ir Ukrainos gynybos ministerijų karinės delegacijos bei Jungtinių Tautų delegacija rytoj Stambule surengs derybas dėl saugaus Ukrainos uostuose laukiančių grūdų gabenimo į tarptautines rinkas“, – sakė ministras.

Ukraina yra viena didžiausių grūdų eksportuotojų pasaulyje. Tačiau Rusijos invazija smarkiai sutrikdė šios produkcijos gamybą ir išvežimą.

Apie 20 mln. tonų praėjusių metų derliaus grūdų yra užblokuoti Ukrainos uostuose Juodosios jūros pakrantėje.

Susiklosčius tokiai padėčiai pasaulio rinkose smarkiai išaugo tam tikrų maisto produktų ir aliejų kainos, o labiausiai paveikti yra Afrikos ir Vidurinių Rytų regionai.

Maskva teigia, kad leistų Ukrainos krovininiams laivams išplaukti iš minėtų uostų, jei Kyjivas išminuotų pakrantės zonas. Tačiau pastarasis atsisako tai daryti, nes tokiu atveju Ukrainai grėstų Rusijos atakos iš jūros.

NATO priklausanti Turkija vadovauja pastangoms atnaujinti grūdų tiekimą.

Pasak turkų pareigūnų, Juodojoje jūroje šiuo metu laukia 20 prekybinių laivų, į kuriuos būtų galima greitai pakrauti ukrainietiškų grūdų.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2022 07 12 15:57
Spausdinti