Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


GRŪDŲ EKSPORTAS
Turkija pasiryžusi stengtis, kad susitarimas dėl Ukrainos grūdų eksporto toliau gyvuotų
BNS
Pixabay

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas pirmadienį pareiškė, kad Ankara yra „pasiryžusi“ toliau dėti pastangas, kad susitarimas, pagal kurį leidžiama eksportuoti grūdus iš Ukrainos, gyvuotų, nepaisant to, kad Rusija sustabdė savo dalyvavimą.

„Nors Rusija svyruoja,.. mes ryžtingai tęsime savo pastangas tarnauti žmonijai“, – sakė R. T. Erdoganas per televiziją, praėjus kelioms dienoms po to, kai Maskva pareiškė, kad stabdo savo dalyvavimą Turkijai ir Jungtinėms Tautoms tarpininkaujant pasiektame susitarime dėl Ukrainos grūdų eksporto, kaltindama tariamas dronų atakas prieš rusų laivus okupuotame Kryme.

Kai vasario mėnesį Rusija įsiveržė į Ukrainą – svarbią grūdų eksportuotoją – ir užblokavo jos jūrų uostus, buvo baiminamasi pasaulinės maisto krizės. Susitarimas, leidžiantis eksportuoti Ukrainos grūdus, atnešė labai reikalingą palengvėjimą.

Pagal jį jau leista eksportuoti daugiau kaip 9 mln. tonų ukrainietiškų grūdų.

Tačiau Rusija kritikavo tą susitarimą, skųsdamasi, kad nukentėjo jos eksportas, ir be jokių įrodymų tvirtino, kad didžioji dalis grūdų pristatoma į Europą, o ne į skurdžias šalis, kur jų labiausiai reikia.

Žiniasklaida praneša, kad JT, Turkija ir Ukraina pirmadieniui, susitarė dėl 14 laivų judėjimo Turkijos vandenyse pagal grūdų gabenimo susitarimą.

Pareiškime sakoma, kad trys delegacijos taip pat susitarė pirmadienį atlikti 40 laivų, išplaukiančių iš Ukrainos uostų, patikrinimus.

Jungtinis koordinavimo centras (JKC), kuris prižiūri susitarimą, pažymėjo, kad apie šiuos planus buvo informuota Rusijos delegacija.

Tuo metu jūrų eismą stebinčioje svetainėje „Marine Traffic“ skelbiama, kad iš Ukrainos uostų pirmadienį išplaukė du krovininiai laivai su grūdais ir kitais žemės ūkio produktais.

„Civiliniai krovininiai laivai niekada negali būti karinis taikinys ar įkaitas. Maistas turi būti gabenamas“, – pirmadienį tviteryje rašė JT koordinatorius Amiras M. Abdulla.

2022 10 31 11:20
Spausdinti