Meniu
Prenumerata

sekmadienis, balandžio 28 d.


ŠVEDIJOS NARYSTĖ NATO IR TURKIJA
Turkija pažadėjo artimiausiomis savaitėmis pritarti Švedijos narystei NATO
BNS
Pixabay
Švedijos vėliava.

Švedų užsienio reikalų ministras trečiadienį sakė, kad jo kolega turkas pažadėjo, jog Ankara per kelias savaites pritars Švedijos narystei NATO.

Turkija ir Vengrija yra vienintelės NATO narės, dar neratifikavusios Švedijos narystės. Stokholmas paraišką dėl stojimo pateikė daugiau kaip prieš pusantrų metų.

„Turėjau dvišalį [susitikimą] su savo kolega Turkijos užsienio reikalų ministru Hakanu Fidanu ir jis man pasakė, jog tikisi, kad ratifikavimas įvyks per [kelias] savaites“, – NATO susitikime Briuselyje sakė Tobias Billstromas.

„Laukiame, kol tai bus užbaigta (...). Per šį pokalbį nebuvo iškelta jokių naujų sąlygų, nebuvo jokių naujų turkų vyriausybės reikalavimų“, – sakė švedų ministras.

Turkijos parlamentas šį mėnesį pradėjo debatus dėl Švedijos paraiškos įstoti į NATO, prezidentui Recepui Tayyipui Erdoganui inicijavus procesą po liepą Aljanso viršūnių susitikime pasiekto susitarimo.

Be Turkijos ir Vengrijos, kitos 29 NATO narės tikėjosi oficialiai priimti Švediją į Aljansą per šį užsienio reikalų ministrų susitikimą Briuselyje.

Tačiau procesas vis dar yra įstrigęs Turkijos parlamento komitetų lygiu.

Švedija ir jos kaimynė Suomija atsisakė savo tradicinių karinio neprisijungimo pozicijų ir siekė apsaugos po NATO saugumo skėčiu, kai Rusija pernai įsiveržė į Ukrainą. Suomija prie Aljanso prisijungė balandį ir tapo 31-ąja NATO nare.

Nekantraujančios NATO narės susitikime Briuselyje vis labiau spaudė Turkiją. Prancūzija pareiškė, kad ant kortos pastatytas Aljanso patikimumas.

Pasak T. Billstromo, Vengrija pakartojo savo pažadą nebūti paskutine šalimi, ratifikavusia Švedijos narystę.

„Tai reiškia, kad viskas labiau priklauso nuo Ankaros, nei galbūt nuo Budapešto“, – sakė jis.

2023 11 29 14:53
Spausdinti