Meniu
Prenumerata

antradienis, balandžio 16 d.


TALIBANAS
Turkija ragina Talibaną atšaukti draudimą moterims lankyti universitetus
BNS
Unsplash
Asociatyvi nuotrauka.

Turkija ketvirtadienį paragino Afganistano Talibano valdančiuosius atšaukti sprendimą, draudžiantį moterims siekti universitetinio išsilavinimo, ir pavadino jį „nei islamišku, nei humanišku“.

Talibano, kuris praėjusiais metais po du dešimtmečius trukusio karo sugrįžęs į valdžią žadėjo švelnesnį valdymą, draudimas sulaukė visuotinio pasmerkimo.

„Šis draudimas nėra nei islamiškas, nei humaniškas“, – sakė Turkijos užsienio reikalų ministras Mevlutas Cavusoglu per televiziją transliuojamoje spaudos konferencijoje.

„Mums tai neatrodo teisinga. Duok Dieve, kad Talibanas pakeistų šį sprendimą. Kokią žalą žmonijai daro moterų švietimas?“ – sakė jis.

Draudimas siekti aukštesnio išsilavinimo paskelbtas praėjus mažiau nei trims mėnesiams po to, kai tūkstančiai mergaičių ir jaunų moterų visoje šalyje laikė stojamuosius egzaminus į universitetus ir siekė tęsti mokslus.

Šiuo metu universitetuose tęsiasi žiemos atostogos; jie vėl atsidarys kovo mėnesį.

Daugumai šalies paauglių mergaičių jau uždrausta mokytis vidurinėse mokyklose, o tai labai apriboja galimybes įstoti į universitetus.

Jungtinės Valstijos „griežčiausiai pasmerkė šį sprendimą“, o Jungtinė Karalystė pareiškė, kad tai yra „rimtas žingsnis atgal“.

2022 12 22 12:51
Spausdinti