Meniu
Prenumerata

trečiadienis, liepos 3 d.


TURKIJA IR IZRAELIS
Turkija reaguoja į Izraelio veiksmus Artimuosiuose Rytuose: stabdys prekių eksportą ir importą
ELTA
Scanpix
Recepas Tayyipas.

Turkijos prekybos ministerija skelbia, kad dėl Izraelio veiksmų Gazos Ruože Turkijos stabdo prekybą su Izraeliu. Kaip teigiama ministerijos pranešime, prekybos ribojimai bus taikomi tol, kol Izraelio vyriausybė leis nepertraukiamą humanitarinės pagalbos tiekimą į Gazos Ruožą.

Izraelio užsienio reikalų ministras Israelis Katzas neslepia pasipiktinimo Turkijos sprendimu. „Recepas Tayyipas Erdoganas laužo susitarimus, blokuodamas uostus Izraelio importui ir eksportui, – rašė jis tinkle „X“. – Taip elgiasi diktatorius, nepaisantis turkų tautos ir verslininkų interesų.“ Be to, Ankara esą ignoruoja tarptautinius prekybos susitarimus.

Izraelis, pasak I. Katzo, sieks alternatyvų prekybai su Turkija – pasitelkdamas vietos produkciją ir importą iš kitų šalių. „Izraelio ekonomika dėl to taps stipri ir drąsi“, – pabrėžė ministras.

Turkijos prezidentas R. T. Erdoganas ne kartą aštriai kritikavo Izraelio karinę operaciją Gazos Ruože ir kaltino Izraelį vykdant „genocidą“ prieš palestiniečius.

Prekybos tarp Izraelio ir Turkijos vertė 2023 m. siekė 6,8 mlrd. dolerių – 76 proc. šios sumos teko turkų eksportui, pranešė agentūra „Bloomberg“, remdamasi Turkijos statistikos tarnyba.

2024 05 03 08:49
Spausdinti