Meniu
Prenumerata

sekmadienis, balandžio 28 d.


TURKIJOS PARLAMENTO BALSAVIMAS DĖL ŠVEDIJOS NARYSTĖS NATO
Turkijos parlamentas dėl Švedijos narystės NATO nebalsuos mažiausiai iki sausio vidurio
ELTA
Scanpix
Švedijos prisijungimui prie NATO jau pritarė Turkijos Užsienio reikalų komitetas.

Turkijos parlamentas iki sausio vidurio greičiausiai nesurengs galutinio balsavimo dėl Švedijos paraiškos įstoti į NATO, ketvirtadienį AFP sakė šaltiniai parlamente.

Švedijos prisijungimui prie JAV vadovaujamo Vakarų aljanso antradienį pritarė Užsienio reikalų komitetas, taip užbaigdamas 19 mėnesių trukusią priešpriešą, dėl kurios Turkija užsitraukė Vakarų partnerių susierzinimą.

Dabar už tai turi balsuoti visas 600 vietų parlamentas, kuriame daugumą turi prezidento Recepo Tayyipo Erdogano valdantysis aljansas. Tada prezidentas turės pasirašyti atitinkamą įstatymą.

Nors R. T. Erdogano partija galėtų sušaukti neeilinę sesiją šiam reikalui svarstyti, vis dėlto greičiausiai bus laukiama sausio 15 dienos, kai parlamentas planuoja grįžti į darbą.

Švedija ir Suomija atsisakė dešimtmečius trukusio karinio neprisijungimo ir nutarė įstoti į NATO po Rusijos invazijos į Ukrainą 2022 metų vasarį.

Turkija ir Vengrija buvo vienintelės NATO narės, nepritarusios jų prašymams. Turkija galiausiai nusileido Suomijai, tačiau toliau kaltino Švediją, kad ši nesugeba kovoti su išeivijoje gyvenančių kurdų grupuotėmis, kurias Ankara laiko „teroristinėmis“.

„Vykdyti įsipareigojimus“

Reaguodama į Turkijos spaudimą, Švedija sugriežtino kovos su terorizmu teisės aktus, o R. T. Erdoganas liepos mėnesį vykusiame NATO aukščiausiojo lygio susitikime atšaukė savo prieštaravimus dėl Švedijos paraiškos, kartu reikalaudamas nuolaidų iš JAV.

R. T. Erdoganas iškėlė sąlygą, kad Turkija ratifikuos Švedijos paraišką, jei JAV Kongresas „tuo pat metu“ pritars Ankaros prašymui įsigyti 40 naikintuvų F-16 ir atsarginių dalių jiems.

Nors JAV administracija pažadėjo tęsti pardavimo procesą, jos pritarimas sulaukė Kongreso pasipriešinimo.

Turkijos užsienio reikalų ministras Hakanas Fidanas trečiadienį, kitą dieną po to, kai parlamento komitetas pritarė protokolui, per pokalbį telefonu su JAV valstybės sekretoriumi Antony Blinkenu aptarė Švedijos narystę NATO, pranešė diplomatinis šaltinis.

H. Fidanas sakė A. Blinkenui, kad Turkija dabar tikisi, jog JAV administracija ir Kongresas „veiks pagal aljanso dvasią ir įvykdys prisiimtus įsipareigojimus“ dėl F-16.

NATO vadovas Jensas Stoltenbergas pasveikino parlamento komiteto pritarimą Švedijos kandidatūrai į NATO ir paragino Turkiją bei Vengriją „kuo greičiau“ užbaigti ratifikavimą.

Kadangi Turkijos parlamentas turės dviejų savaičių pertrauką, tvarkaraštis taip pat „priklausys nuo derybų su amerikiečiais“, AFP sakė kitas šaltinis parlamente.

2023 12 28 14:00
Spausdinti