Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


VIDURIO AZIJA
Turkmėnijos lyderio sūnus laimėjo prezidento rinkimus
BNS
Scanpix
S. Berdimuhamedovas.

Turkmėnistano autokratinio lyderio Gurbanguly Berdimuhamedovo sūnus Serdaras laimėjo prezidento rinkimus, antradienį pranešė pareigūnai.

Šalyje, turinčioje 6 mln. gyventojų, šeštadienį vyko rinkimai, bet jokios opozicijos netoleruojantis prezidentas G. Berdimuhamedovas, dominavęs šalies viešajame gyvenime nuo pat pirmojo Turkmėnijos prezidento mirties 2006 metais, nebuvo įrašytas į balsalapius.

S. Berdimuhamedovas surinko 73 proc. balsų, savo tinklalapyje paskelbtame pareiškime sakė Centrinė rinkimų komisija (CRK).

Rinkimuose dalyvavo devyni kandidatai, tačiau tik nedaugelis abejojo, kad vienintelis G. Berdimuhamedovo sūnus Serdaras, kuris pažadėjo tęsti tėvo kursą, užims aukščiausią šalies postą.

G. Berdimuhamedovas, kuris dabar yra kadenciją baigiantis dujų turtingos Turkmėnijos prezidentas, ministrų kabineto pirmininkas ir parlamento aukštųjų rūmų pirmininkas, pastaruosius 15 metų buvo svarbiausias režimo sprendimų priėmėjas.

Oficialų tautos „globėjo“ titulą turintis G. Berdimuhamedovas savo ketinimus pasitraukti iš valdžios paskelbė praeitą mėnesį. Jis sakė, kad leis valdyti „jauniems lyderiams“.

Iš šio pareiškimo buvo galima spręsti, kad prezidentą ruošiamasi pakeisti lyderio 40-mečiu sūnumi S. Berdimuhamedovu, staigiai iškilusiu į vadovaujamus postus.

CRK pareigūnai neskubėjo skelbti rinkimų, kuriuose S. Berdimuhamedovas varžėsi su palyginti nežinomais valstybės tarnautojais ir provincijų pareigūnais, rezultatų.

Sekmadienį CRK pirmininkas Gulmyratas Myradovas žurnalistams, dalyvavusiems spaudos konferencijoje, kurioje tikėtasi išgirsti balsavimo rezultatus, sakė, kad jų skelbimas atidedamas, nes „reikia kruopščiai suskaičiuoti balsus“.

Galiausiai S. Berdimuhamedovo surinktų balsų dalis buvo gerokai mažesnė nei jo 64 metų tėvo, kuris per dvejus ankstesnius rinkimus surinko 98 ir 97 proc. balsų.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2022 03 15 10:10
Spausdinti