Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


RUSIJOS EKONOMIKA
TVF: karo Ukrainoje padariniai Rusijos ekonomikai bus skaudūs
ELTA
Freepik

Rusijos ekonomika vidutiniu ir ilguoju laikotarpiu pajus skaudžius karo Ukrainoje padarinius. Tai trečiadienį parodytame interviu CNN pareiškė Tarptautinio valiutos fondo (TVF) vadovė Kristalina Georgieva.

TVF neseniai susilaukė aštrios kritikos dėl prognozių, kad griežtų Vakarų sankcijų veikiamos Rusijos bendrasis vidaus produktas (BVP) šiemet augs labiau, nei Jungtinės Karalystės (JK) ar Vokietijos BVP. Tačiau fondo vadovė pabrėžė, kad Rusijos perspektyvos po 2023 m. yra ganėtinai liūdnos.

„Mūsų vidutinio laikotarpio prognozės rodo, kad Rusijos (ekonomika) susitrauks bent 7 proc.“, – interviu akcentavo K. Georgieva.

Sausį TVF prognozavo, kad Rusijos BVP šiemet ūgtelės 0,3 proc., o kitąmet – 2,1 proc. Fondo prognozės yra kur kas pozityvesnės, palyginti su Pasaulio Banko (PB) ir Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos (EBPO) skaičiavimais, kurie rodo 3,3 proc. prilygstantį Rusijos ekonomikos susitraukimą šiais metais ir 5,6 proc. nuosmukį 2024 m.

Net ir pačios Rusijos centrinis bankas, pirmadienį dar pusmečiui pratęsęs griežtą kapitalo kontrolę, yra skelbęs prognozuojantis, kad šalies ekonomika šiemet gali susitraukti 1 proc.

Nors TVF vadovė nurodė, kad šių metų prognozėse atsispindi tai, jog Maskvai pavyko perorientuoti savo energetikos išteklių srautus iš Europos į Aziją, ilguoju laikotarpiu Rusijos ekonomika pajus smarkius darbingo amžiaus žmonių egzodo, mažėjančius prieigos prie technologijų ir sankcijų šalies energetikos sektoriui padarinius.

„Rusija negaus naudos iš to, ką padarė Ukrainai ir pačiai sau“, – patikino K. Georgieva.

2023 03 08 11:33
Spausdinti