Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 20 d.


EKONOMIKA
TVF pablogino pasaulio ekonomikos augimo prognozę iki 3,6 proc.
BNS
Scanpix
Tarptautinio valiutos fondo logotipas.

Tarptautinis valiutos fondas (TVF), atsižvelgdamas į „seisminį“ karo Ukrainoje poveikio plitimą visame pasaulyje, antradienį sumažino pasaulio ekonomikos augimo prognozę iki 3,6 procento.

Palyginti su sausį skelbtais skaičiais, TVF sumažino pasaulio ekonomikos augimo prognozę 0,8 procentinio punkto.

Prognozė sumažinta atsižvelgiant į kylančias kainas, prekių trūkumus ir didėjantį skolos lygį, sakoma TVF naujausioje Pasaulio ekonomikos apžvalgoje.

Nuosmukis labiausiai bus jaučiamas skurdžiausiose šalyse, o tai kelia grėsmę pastarojo meto pasiekimams, iškovotiems pasauliui atsigaunant po COVID-19 pandemijos.

Tuo tarpu rizika ir netikrumas išlieka dideli, perspėjo Vašingtone įsikūręs skolintojas.

„Ekonominiai karo padariniai plinta toli ir plačiai – kaip seisminės bangos, kylančios iš žemės drebėjimo epicentro“, – pranešime teigė TVF vyriausiasis ekonomistas Pierre'as-Olivier'as Gourinchas.

Vasario pabaigoje Rusija įsiveržė į Ukrainą ir suniokojo šalies infrastruktūrą bei galimybes eksportuoti grūdus ir kitas prekes, o dėl griežtų Maskvai įvestų sankcijų išaugo degalų kainos.

Konfliktas taip pat sukėlė pabėgėlių antplūdį į kaimynines šalis.

Pasaulio finansų pareigūnai šią savaitę vaizdo ryšio priemonėmis ir asmeniškai posėdžiaus Vašingtone, kur įvyks TVF ir Pasaulio banko pavasariniai posėdžiai.

Ataskaita rodo, kad Ukrainos ekonomika šiais metais susitrauks 35 proc., o Rusijos – 8,5 procento. Tai daugiau nei 11 procentinių punktų mažiau nei skaičiuota prieš prasidedant karui.

Europos šalių augimas taip pat bus daug lėtesnis, nes karas padidins degalų ir maisto kainas, o infliacija augs visame pasaulyje ir išsilaikys aukšta ilgiau nei tikėtasi.

Jungtinės Valstijos ir Kinija taip pat pajus padarinius ir besitęsiančios COVID-19 pandemijos padarinius.

Šiuo metu TVF skaičiuoja, kad JAV augimas sulėtės iki 3,7 proc., o Kinijos – iki 4,4 procento.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2022 04 20 17:06
Spausdinti