Meniu
Prenumerata

sekmadienis, balandžio 28 d.


GRĖSMĖS
Tvyrant įtampai pasienyje A. Lukašenka nori „pasikalbėti su lenkais“
ELTA
X
A. Lukašenka.

Apsišaukėlis Baltarusijos prezidentas Aliaksandras Lukašenka penktadienį pareiškė, kad nurodė savo vyriausybei „susisiekti“ su kaimynine Lenkija, abiejų šalių pasienyje stebint aštrėjančią įtampą.

Praėjusią savaitę Lenkija pranešė, kad jos oro erdvę pažeidė du Baltarusijos sraigtasparniai. Šalis taip pat informavo sulaikiusi baltarusį, įtariamą dalyvavimu „Rusijos šnipų tinkle“.

Jau daugybę metų įšaldyti Minsko ir Varšuvos santykiai pasiekė naujas žemumas, kai A. Lukašenka pradėjo leisti Rusijai naudotis Baltarusijos teritorija vykdant invaziją į Ukrainą. Įtampa dar labiau paaštrėjo, kai į Baltarusiją persikėlė Rusijos samdinių grupuotės „Wagner“ kovotojai. Lenkija nurodė laikanti tai grėsme saugumui ir sustiprino savo sienų apsaugą.

„Mums reikia pasikalbėti su lenkais. Įsakiau ministrui pirmininkui su jais susisiekti, – tvirtino A. Lukašenka, kurį cituoja valstybinė naujienų agentūra „BelTA“ ir AFP. – Mes esame kaimynai, o kaimynų nepasirinksi.“

Šis neįprastas komentaras buvo paskelbtas praėjus dienai po to, kai Lenkija pareiškė, kad prie savo sienos su Baltarusija nusiųs 10 tūkst karių.

„Spalio 15 d. pas juos vyks parlamento rinkimai, be abejo, jiems reikia eskaluoti situaciją.. ir parodyti, kad jie yra tinkamai apginklavę (Lenkiją)“, – kalbėjo Baltarusijos diktatorius.

Lenkija yra perspėjusi dėl galimų provokacijų, kuriose gali dalyvauti „Wagner“ samdiniai.

Praėjusį mėnesį lankydamasis Sankt Peterburge, A. Lukašenka Rusijos prezidento Vladimiro Putino pašonėje pareiškė, kad „vagneriečiai“ esą „prašo vykti į Vakarus, prašo leidimo... vykti į Varšuvą, į Žešuvą“.

2023 08 11 14:36
Spausdinti