Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 20 d.


MASKVOS KARINĖ INVAZIJA
Ukraina atnaujino darbą uostuose, skirtuose grūdų eksportui
BNS
Unsplash

Kyjivas trečiadienį pranešė, kad buvo atnaujintas darbas trijuose Ukrainos Juodosios jūros uostuose, kurie pagal neseniai sudarytą susitarimą su Rusija turėtų būti naudojami ukrainietiškų grūdų eksportui, užblokuotam dėl Maskvos karinės invazijos.

„Pasirašius sutartį dėl Ukrainos uostų deblokavimo grūdų eksportui, buvo atnaujintas darbas Odesos, Čornomorsko ir Pietų uostuose“, – sakoma per socialinius tinklus išplatintame Ukrainos karinių jūrų pajėgų pranešime.

Kyjivas ir Maskva praeitą savaitę su Turkija ir Jungtinėmis Tautomis suderino mechanizmą, turintį leisti per minėtus tris uostus gabenti eksportuojamus ukrainietiškus grūdus.

Ukraina pirmadienį sakė, kad eksportas iš dalies galėtų būti atnaujintas jau „šią savaitę“.

Karinio laivyno pranešime sakoma, kad atnaujinus eksportą grūdus gabenantys laivai bus lydimi į uostus ir iš jų.

„Laivų įplaukimas ir išplaukimas iš jūrų uostų bus vykdomas suformuojant vilkstinę, kurią lydės vedantysis laivas“, – sakoma pranešime. Kariškiai pažymėjo, kad saugūs maršrutai vis dar derinami.

Rusija ir Ukraina yra pasaulio mastu svarbios žemės ūkio produktų eksportuotojos, bet Maskvos invazija smarkiai sutrikdė Ukrainos javų eksportą – dėl karo veiksmų buvo apgadinta dalis derliaus, o šalies uostai buvo užblokuoti ir užminuoti.

2022 07 27 16:38
Spausdinti