Meniu
Prenumerata

penktadienis, gegužės 3 d.


UKRAINA IR EUROPOS SĄJUNGA
Ukraina daro pažangą vykdydama reformas ir artėja prie derybų dėl narystės ES
BNS
Unsplash
Asociatyvi nuotrauka.

Europos Sąjunga ketvirtadienį pareiškė, kad Ukraina, net vykstant karui ir nesiliaujant Rusijos atakoms, toliau siekia pradėti narystės derybas su bloku, ir pagyrė ją už reformas keliuose sektoriuose.

Ukraina narystę ES laiko svarbia savo ateities, orientuotos į Vakarus, dalimi. Daugiau kaip metus ji stengėsi nutiesti kelią derybų pradžiai, o 27 valstybių blokas išsakė keletą labai reikalingų padrąsinimo žodžių, nors teigė, kad dar reikia daug nuveikti.

ES plėtros komisaras Oliveris Varhelyi tarpinėje ataskaitoje, kurioje aptariama tik dalis pokyčių, kuriuos šalis turi įvykdyti, kad galėtų pradėti derybas, teigė, kad Kyjivas įvykdė du iš septynių žingsnių, susijusius su teismų valdymu ir žiniasklaidos laisve, ir kad padaryta gera pažanga vykdant konstitucinio teismo reformą.

Tačiau jis pridūrė, kad kovojant su korupcija, pinigų plovimu ir oligarchų sistema padaryta tik nedidelė pažanga, o sprendžiant klausimus, susijusius su mažumų grupėmis, vis dar reikia atsižvelgti į svarbiausios žemyno žmogaus teisių institucijos – Europos Tarybos – rekomendacijas.

Išsamią ataskaitą apie Ukrainos pažangą siekiant pradėti derybas dėl narystės ketinama pateikti spalį. Prezidentas Volodymyras Zelenskis yra sakęs, kad nori pradėti derybas dėl narystės iki metų pabaigos. Tačiau tikimasi, kad, susiklosčius palankiausioms aplinkybėms, prisijungimas prie bloko užtruks dar kelerius metus.

ES tvirtai rėmė Ukrainą kare su Rusija, priėmė milijonus pabėgėlių ir skyrė vyriausybei milijardines sumas, kad šalis nesugriūtų finansiškai.

Ukraina galės prisijungti prie bloko tik tuo atveju, jei gaus didelę finansinę pagalbą iš dabartinių narių, kad galėtų atkurti savo ekonomiką ir prisitaikyti prie ES standartų.

2023 06 23 10:08
Spausdinti