Meniu
Prenumerata

sekmadienis, gegužės 5 d.


UKRAINOS DERYBOS DĖL NARYSTĖS ES
Ukraina įspėja apie pragaištingas pasekmes, jei ES nesutiks pradėti derybų dėl narystės
BNS
Unian koliažas
Dmytro Kuleba.

Ukrainos užsienio reikalų ministras pirmadienį perspėjo Europos Sąjungos vadovus, kad jiems nesutikus pradėti derybų su Kyjivu dėl narystės per šią savaitę vyksiantį aukščiausiojo lygio susitikimą, tai turės pražūtingų pasekmių.

„Negaliu įsivaizduoti, – Briuselyje žurnalistams sakė Dmytro Kuleba. – Net nenoriu kalbėti apie pragaištingas pasekmes, kurios kiltų, jei Taryba nepriimtų šio sprendimo.“

D. Kuleba atvyko į Briuselį dalyvauti ES užsienio reikalų ministrų susitikime, surengtame prieš ketvirtadienį prasidėsiantį Europos lyderių susitikimą, kuriame turi būti nuspręsta, ar pradėti oficialias derybas su Ukraina bei kitomis šalimis kandidatėmis.

Ukrainos viltys dėl oficialių derybų plačiai remiamos Europoje, norinčioje parodyti solidarumą su Rusijos užpulta šalimi, bet Vengrija grasina šią savaitę vetuoti bet kokį sprendimą.

„Tikiuosi, kad Europos vienybė nebus sulaužyta, nes silpninti mūsų paramą Ukrainai dabar netinkamas metas“, – prieš ES užsienio reikalų ministrų susitikimą sakė bloko užsienio politikos vadovas Josepas Borrellis.

27 bloko lyderiai tarsis ketvirtadienį, bet vengrų premjeras Viktoras Orbanas, kuris palaiko glaudžiausius Europos Sąjungoje ryšius su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu, grasina blokuoti milijardų eurų paramą ir uždelsti Kyjivo derybas dėl narystės.

Suomijos užsienio reikalų ministrė Elina Valtonen Vengrijos poziciją pavadino itin apverktina.

„Nepaprastai svarbu, kad ir toliau padėtume Ukrainai tiek, kiek reikės, ir ne vien dėl Ukrainos – taip pat ir dėl mūsų pačių“, – sakė ji.

Europos diplomatai mano, kad V. Orbanas paramą Ukrainai stabdo norėdamas paspausti Briuselį išmokėti milijardus Vengrijai numatytų ES paramos eurų, įšaldytų kilus ginčui dėl teisinės valstybės principo laikymosi.

„Tai neturėtų būti derybų žaidimas, bet, žinoma, šioje situacijoje mums reikia surasti visus įmanomus kanalus, galinčius padėti surasti sprendimą“, – sakė E. Valtonen.

Latvijos užsienio reikalų ministras Krišjanis Karinis sakė, kad Vengrijos pozicija yra iššūkis.

„Europoje praeityje esame susidūrę su daugeliu iššūkių, vidaus iššūkių, ir kaskart susiimdavome, įveikdavome juos“, – sakė jis.

Šios savaitės viršūnių susitikime ES nori susitarti dėl dar 50 mlrd. eurų finansinės pagalbos Ukrainai, dėl ginklų fondo Kyjivui papildymo 5 mlrd. eurų ir dėl narystės derybų pradžios.

2023 12 11 13:11
Spausdinti